Opera Neon — це перший продукт, який був представлений після того, коли Opera Software з Норвегії продали свій бізнес китайським інвесторам. Neon — це не повноцінний комерційний браузер, а лише бачення розробників на те, яким повинен бути web-оглядач майбутнього.

Розглянемо його детальніше.

Перше, на що звертаєш увагу після запуску програми, — незвичайне положення блоку для вводу URL. Як і має бути в сучасному продукті, вона водночас виконує функцію пошукової строки. Все сторінки відкриваються по центру, по бокам від них знаходяться невеликі незаповнені частини. Швидкість завантаження web-ресурсів — на рівні з Chrome.

Права область виконує роль панелі вкладок, вони відображаються у вигляді фавіконок з коментарями. Цікава реалізація, однак на моніторах з невеликою роздільною здатністю екрану будуть проблеми з переглядом підписів до піктограм.

В лівій частині програми знаходиться кнопка для повернення на домашню сторінку, мультимедійний програвач, блоки для зняття та перегляду скріншотів, а також менеджер завантажених файлів.

Цікаво, що медіаплеєр запам’ятовує програний контент та дозволяє керувати відтворенням роликів незалежно від відкритих вкладок.

Плеєр може працювати на фоні, не заважаючи роботі.

Основне меню знаходиться у нижній лівій частині додатку. Як бачимо, розташування основних функцій неможна назвати традиційним. Інтерфейс потребує звикання, однак водночас така реалізація має право на життя, після 10 хвилин користування на це не звертаєш увагу.

Функціонал браузеру суттєво обмежений у порівнянні зі звичайною десктопною версією Opera — ніяких VPN та блокувальників реклами.

На жаль, оглядач не дозволяє навіть підключати плагіни, для мене цей параметр є критичним.

В Firefox є підтримка плагінів з Google Chrome і це його врятувало. Якщо Opera не зможе додати таку ж функцію до свого браузера, у нього майже немає шансів на успіх.

Якщо згодом тут з’явиться можливість використання додатків, я не виключаю, що всерйоз задумаюсь над Neon як основним браузером. Тим більше, що інтегрований скріншотер мені здався доволі зручним, тож він повністю може замінити окремі додатки.

Замість епілогу

Ідея доволі свіжа і підхід до дизайну має право на існування. Відсутність плагінів і розширень (в принципі, це одне й те ж саме) суттєво звузить кількість користувачів продукту. Вибагливий сучасний юзер хоче мати можливість налаштувати все для своїх потреб. Тож дайте йому цю можливість, і він з задоволенням змінить звичний Chrome на ваш продукт. Хоча б на час.

Слід зазначити, що в Opera люблять давати окремі назви своїм продуктам. Таким чином, Neon приєднався до стандартної версії Opera, мобільних додатків з приставкою Mini та iOS-версії оглядача Coast.

Коменти

Denis

Как человек, за последний год несколько раз протестивший все большие и не очень браузеры, не перестаю восхищаться Оперой.
За тот же год они интегрировали пусть и корявый, но все-таки рабочий прокси сервер, добавили ряд интересных наработок наподобие всплывающего окна с видео (которое уже успели скопировать, привет, Яндекс), значительно оптимизировали ядро. У их новых инвесторов даже хватило сил выкатить концепт.
Другое дело – что у Оперы и так много разных продуктов, а такие автономные приложения – это очередная путаница.

По поводу скорости – насколько я знаю, Опера – чуть ли не единственная контора, которая не просто копирует Хромиум, а самостоятельно делает решение на основе движков Блинк и В8. Делает так, как это делает Гугл и по сути должны делать все остальные (а не просто добавить пару фич и кричать “мы смогли”). Работа по оптимизации браузера ведется на уровне ядра, а не путем добавления надстроек и украшательств, – скорее всего, это и есть секрет скорости. Последние версии Опера реально взлетают, особенно на фоне Хрома до его декабрьского обновления.

Не реклама, если что:)

Виталий

Месяц назад поставил себе потестить. Идея очень перспективная, но уверен что альфа-версия будет более адаптированная пол привычный интерфейс.
Действительно отсутствие расширения пока очень ограничивают браузер, но думаю это временно.
Как концепт браузера нового поколения – вышло очень удачно и сюррреалистично даже.
Что действительно впечатлило – это скорость загрузки сайтов. При запуске даже громоздкого сайта, который никогда до этого не открывался ни в каком либо другом браузере – открывается молниеносно! Даже не совсем понимаю как это им удалось. Назар, если есть предположения, было бы интересно твое мнение.

Интересно посмотреть что дальше будет с ним. Правда еще один браузер на мировой сцене – дополнительные часы для разработчиков и +100500 дополнительных требований от клиентов!