Якщо ви думаєте, що ЦРУ не стежить за вами – ви помиляєтесь. Нещодавно ми розповідали, як американська розвідка могла стежити за користувачами за допомогою звичайних телевізорів.

Нещодавно WikiLeaks провела дослідження івиявила, що слід остерігатись не тільки «зомбоящика», але й інших повсякденних пристроїв — смартфонів та комп’ютерів від Apple. Кодова назва матеріалів — «Dark Matter» («Темна матерія»).

Як це працює?

В нових документах від WikiLeaks розказується, як ЦРУ інтегрує шпигунський софт в Макбуки та Айфони. Комп’ютери заражаються різними видами вірусів, особливість яких полягає в тому, що вони не видаляється навіть при оновленні або повторній інсталяції системи. Отже, отримавши «подарунок» від ЦРУ один раз, ваша машина буде працювати не тільки на вас завжди.

Цікаво, що несанкціоноване ПЗ може обходити навіть пароль користувача.

Інфікований код «Sonic Screwdriver» («Звукова викрутка») зберігається у модифікованій прошивці адаптера «Apple Thunderbolt-to-Ethernet», вірус дозволяє відтворювати скрипти у момент запуску комп’ютера та може мати доступ до паролів.

Інший різновид несанкціонованого ПЗ з кодовою назвою «DarkSeaSkies» («Темні окуляри») зберігається безпосередньо в EFI-прошивці комп’ютеру. Також в документах згадується вірус під назвою Triton.

Ще цікавіша ситуація склалася навколо iPhone. Так званий «loader» (завантажувач) під назвою «NightSkies» («Нічне небо») був розроблений ще 2008 року.

З того часу він встановлюється на пристрої на етапі логістики, тобто коробки зі смартфонами відкриваються перед доставкою у магазини та поштові відділення, на них встановлюються потрібні програми, після цього гаджети заново запаковуються.

Згадаємо, звідки надходить більшість Apple-техніки до України — ось вам і відповідь на питання «Чи не працює мій телефон ще на когось?».

Докладних даних про те, що саме роблять «погані» програми та яку інформацію вони передають в агенцію, поки що немає. Як і будь-яких коментарів від виробника.

Чесно кажучи, цю новину не можна назвати сенсаційною, адже зрозуміло, що такі впливові організації як ЦРУ мають свої інструменти для стеження за звичайними людьми. Інша справа, що масштаби проектів вражають — спробуйте тільки уявити, який обсяг роботи був виконаний агентами на поштових відділеннях.

Найкращий та найбезпечніший спосіб комунікацій — це передача інформації при особистому контакті. Частіше зустрічайтеся з друзями, хоча б тому, що комп’ютери та смартфони поступово замінюють нам реальне життя.

Коменти

Виталий

После того как Джулиану Ассанжу (основатель Викиликс) дали гражданство РФ и который занял пророссийскую позицию в отношении боевых действий на Донбассе я перестал читать Викиликс и верить написано больше не рекомендую. Пруф линк (просто прочти, все таки NYTimes)
https://bykvu.com/bukvy/42125-osnovatel-wikileaks-assanzh-dejstvuet-v-interesakh-rf-the-new-york-times

Назар Токар

Стаття не оперує фактами. Я не стверджую, що Сноуден святий, але робити висновки на основі припущень — погана практика. І зрозуміло, що він зацікавлений і далі мати «притулок» в Росії, тому на об’єктивність уже не варто розраховувати :).