В Україні заборонили російські соціальні мережі ВК і Однокласники. Саме час підвести результати їхньої популярності. Давайте дізнаємось, яким соцмережам віддавали перевагу українці до блокування і як змінився цей рейтинг за кілька роки.

Весна 2017 – хто є хто?

Наприкінці весни 2017 року українці в більшості віддавали перевагу Фейсбуку, ВК користувались блищько 16%. StatCounter не завжди вважає Однокласники за соціальну мережу (доволі логічно), але ми знаємо, що цей сайт посідає четверте місце за відвідуваністю в Україні. Лідер рейтингу — Facebook. Ним в середньому користується приблизно половина наших співвітчизників. Друге місце за російською мережею VK. Третю сходинку в березні зайняв Twitter. Якщо подивитися на рейтинг в розрізі року, то одразу кидається в очі падіння рейтингу Facebook у серпні. Згодом мережа повернула собі аудиторію, але цікава причина такої зміни популярності. На перший погляд однозначно не можна відповісти на питання. Якщо окремо розглянути десктопні та мобільні платформи, ми побачимо що втрата аудиторії відбулася через падіння рейтингу серед користувачів комп’ютерів. Зміна у статистиці для мобільних гаджетів є значно меншою. Припускаємо, що така різка зміна уподобань пов’язана з закінченням сезону відпусток — люди після відпочинку і знову перейшли з телефонів на звичайні ноутбуки і комп’ютери. Що до інших соціальних мереж, виділимо популярність фотохостингу Pinterest та сервісу мікроблогів Tumblr.

Приємно, серед співвітчизників є шанувальники Reddit, нехай їх і трохи менше відсотку.

Рейтинг за кілька років

StatCounter веде зведену статистику популярності соцмереж з березня 2009 року. Розглянемо її докладніше. Facebook також є глобальним лідером рейтингу. Вочевидь, що в травні 2011 року змінилася методика підрахування, VK був відокремлений від інших сервісів та на деякий час навіть захопив лідерство. Однак, події наприкінці 2013-го року змінилась не тільки влада, а й уподобання українців — замість російської мережі VK співвітчизники почали надавати перевагу всесвітньому сервісу Facebook. Цікаво, що приблизно у той самий період Павло Дуров продав свою частку акцій VK через конфлікт з ФСБ та почав займатися розвитком іншого продукту — месенджеру Telegram. За тривалий час на третьому місці встигли побувати Pinterest, YouTube, Twitter та Tumblr.

Світовий чарт

Світовий рейтинг не такий різноманітний, як вітчизняний. Лідерство вже давно захоплено фейсбуком. Навіть у густонаселеному Китаї місцеві сервіси не можуть створити йому конкуренцію, на цьому ринку шанувальників Facebook теж більш ніж половина від загального числа користувачів соцмереж. Якщо виділити мобільний трафік, суттєвої різниці немає, тому ми не додаємо окремі графіки для кожного типу пристроїв. Глобально поглянувши на статистику можна помітити, що на відміну від минулого десятиріччя, зараз вже майже ніхто не користується пошуковим сервісом StumbleUpon, а YouTube все так само лихоманить, як і в Україні. Pinterest та Twitter можна поздоровити з отриманням свого місця, однак якщо вони є лідерами серед інших мереж, то у порівнянні з Facebook частка цих сервісів доволі мала.

Після блокування

Заборона російських соцмереж безсумнівно змінить цей рейтинг. Одні з лідерів, ВК та Однокласники, поступляться місцем Фейсбуку і, можливо, твітеру, який повільно, але впевнено набирає обертів. Тож слідкуватимемо за статистикою і далі. Соціальні мережі — це вже давно не тільки інструмент для спілкування, а й канал інформування, потужний рекламний майданчик та джерело розваг.

Подібні сервіси вже давно інтегрувалися в сучасний світ та стали його частиною. Головне не перебільшувати, тому читайте також наш матеріал, як соцмережі руйнують сім’ї. Читайте також про уподобання наших співвітчизників щодо інтернет-браузерів.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти