Суботній ранок, за вікном погана погода, коли зовсім не хочеться вилізати з ліжка. Саме час подивитись фільм для хорошого настрою. Але для цього треба знайти і скачати торент, вибравши його серед десятків варіантів. Це дратує настільки, що доводиться написати програму, де можна подивитися майже будь-який фільм, зробивши пару кліків.

Це невигадана історію створення надпопулярної програми «Popcorn Time», Вона бере початок 2014 року в передмісті Буенос-Айресу.

Саме після такого ранкового сценарію дизайнер Федеріко Абад, відомий в хакерських колах як Себастіан, вирішив полегшити життя мільйонам шанувальників якісного контенту і разом зі своїми друзями створив програму для перегляду фільмів.

Вдалий старт, швидкий фініш

Додаток, написаний аргентинським розробником, став дуже популярним за лічені дні і призвів до фурору на ринку медіаконтенту. Після того, як відкритий код проекту був завантажений на GitHub, програма отримала безліч прихильників, а розробники почали оперативні випускати нові версії.

Перша бета-версія Popcorn Time був представлений 28 лютого 2014 року, саме цю дату можна вважати як день народження сервісу.

Через тиждень Абад вже дає інтерв’ю, в якому заявляє, що не вважає програму піратською, адже його розробка не зберігає контент, а лише об’єднує прихильників відео зі всього світу.

Сам він не отримує прибуток й каже що його додаток — це «експеримент, щоб вчитися та ділитися».

«Popcorn Time настільки досконалий додаток для перегляду піратського контенту, що це лякає» — так написали про сервіс у газеті Time.

Однак, вже через вісім днів після інтерв’ю, 14 березня 2014 року на офіційному сайті додатку з’являється інформація, що проект закривається через те, що виникли «правові загрози, через які розробники в небезпеці і не можуть робити те, що люблять». Того ж дня початковий код був вилучений з GitHub.

Розвиток

Попри те, що автор покинув проект, Popcorn Time не залишився без уваги. Ентузіасти з усього світу почали вдосконалювати код, і вже в квітні з’являються два ідентичних сайти, де викладено оновлені версії додатку. В червні запускаються ще два аналогічні ресурси.

У травні того ж року до версій для Windows та MacOS додається програма для Android. У вересні з’являється додаток для iOS. Звичайно, що мобільні програми не пропонуються в офіційних маркетах: Андроїд-версія розповсюджується у вигляді APK-файлу, а для встановлення програми на iPhone необхідно зробити джейлбрейк.

Popcorn Time стає настільки відомим, що вже за 11 місяців після створення відома мережа легального медіаконтенту Netflix у своєму листі до акціонерів називає цей сервіс «головним конкурентом», а кіностудії подають судові позови через незаконне розповсюдження фільмів.

The Verge жартує на цю тему: «Popcorn Time став популярнішим за попкорн».

Навесні 2015 року на сайті Popcorn-Time.se викладено iOS-додаток, який можна встановити iPhone  вже без джейлбрейку. За пару місяців його встановили понад мільйон разів.

Влітку 2015 року «офіційним» сайтом додатку стає Popcorntime.io. А деяких користувачів сервісу правовласники притягують до суду через розповсюдження комедії «Швець» з Адамом Сендлером у головній ролі.

Хоча фільм настільки ніякий, що пану Сендлеру треба було б видати користувачам премії за перегляд.

Жовтнем цього ж року датується дві події навколо проекту. Спочатку роботу над програмою припинили три основних розробники через конфлікт, пов’язаний з інтеграцією VPN-сервісу для захисту користувачів від судових переслідувань. Після цього була офіційно представлена веб-версія сервісу.

Правовласники продовжують тиснути на розробників, після цього черговим «офіційним» сайтом проекту стає Popcorntime.sh, він працює в червні 2017-го.

А що зараз?

Відкритий код проекту як і колись можна знайти на GitHub. Окрім того, програму можна завантажити на сайті Popcorn-Time.to. Хоча деякі блогери звинувачують окремих розробників в наявності вірусів, VirusTotal стверджує, що обидва Windows-варіанти програми є безпечними.

Програма дала поштовх для розвитку інших проектів, в інтернеті з’явилося безліч нових VPN-сервісів, які пропонують анонімний перегляд за символічну вартість.

Інтерфейс

Один з найголовніших плюсів сервісу це його зручність. Швидкий пошук, логічна структура підрозділів, сортування за рейтингом IMDB, короткі описи до фільмів — все зроблено так, щоб користувач не витрачав час на зайві дії.

Одразу після запуску користувач бачить список найпопулярніших фільмів. Підрахуймо, скільки кліків потрібно виконати для того, щоб запустити відео.

1. Обираємо файл серед переліку фільмів.

2. Заходимо до опису відео

3. Натискаємо кнопку «Дивитись зараз»

Готово — фільм можна дивитись.

Принцип роботи

Popcorn Time — це класичний BitTorrent-клієнт. Як і стверджував автор програми, його сервери не зберігають контент, а лише зв’язують між собою користувачів. Вся інформація про фільми зберігається в інтегрованих каталогах. І після того, коли юзер обирає відео, він з’єднується з іншими користувачами і викачує фільм з їх комп’ютерів. За подібним алгоритмом працюють P2P-клієнти та інші медіакаталоги.

Для відтворення контенту застосовується інтегрований програвач, окрім того, не потрібно чекати завантаження файлу до кінця. Переглядати відео можна вже через 20 секунд після запуску.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти