Стоматологи, разом із адвокатами, отримують одні з найвищих зарплат у сфері обслуговування США. Це історія про студента, який обхитрив систему і зекономив кілька тисяч доларів, «надрукувавши» собі брекети для зубів.

При цьому виправляння помилок дитинства обійшлося хлопцю в якихось 60$ замість кількох тисяч.

«Бережи зуби змолоду, тому що лікувати їх — дороге задоволення. Якщо не зберіг, то підключи до процесу лікування свої навички, фантазію та… 3D принтер», — напевно такий заповіт може дати студент Еймос Дадлі з Технологічного інституту Нью-Джерсі своїм нащадкам. Бо саме за допомогою цих речей він виправив собі неправильний прикус. При цьому курс лікування обійшовся йому як поїздка на таксі.

Про свої наукові і в той же час аматорські дослідження Дадлі написав на своєму сайті.

Як і у більшості людей, проблеми з зубами у Еймоса почалися ще в дитинстві. Однак брекети, які він тоді носив, тільки додали незручностей. Хлопець відчував не тільки фізичний, а й моральний дискомфорт, тому що з нього сміялися однолітки. З того часу зуби Еймоса важко було назвати рівними.

«Я відчував себе ніяково через свої зуби, адже вони були досить кривими, та ще й постійно нагадували мені про те, як я знехтував їх станом у дитинстві. Шкода тільки батьківські гроші, витрачені на брекет-систему, яку я все одно згодом не носив», — писав Дадлі в своєму блозі.

Згодом Еймос вирішив повернутися до питання своїх зубів. Необхідних грошей у нього не було, зате була кмітливість. Заглибившись у тему, хлопець виявив, що на стоматологічних елайнерах (спеціальні капи на зуби, створені з полікарбонату) є сліди 3D друку. А Дадлі, нагадаємо, навчався в Технічному університеті, і мав доступ як до витратних матеріалів, так і до самого 3D-принтера.

Далі студент прочитав кілька книг з протезування і з суміжних наук, та вирішив зробити сам собі елайнер. Завдання було не з простих — помилка при розрахунках могла погіршити ситуацію з зубами. Саме тому Дадлі на всяк випадок не рекомендує наслідувати його метод.

Спочатку хлопець зробив зліпок верхньої щелепи з зубами. Для цього він скористався порошком альгінату: «Завдяки йому форма виходить дуже точна, з дивовижною кількістю деталей».

Після шліфування він відсканував зліпок за допомогою 3D сканера, отримавши тривимірну модель щелепи і зубів. Цей процес був досить безболісним, каже Еймос, хоча програмний інтерфейс NextEngine йому страшенно не сподобався.

При цьому хлопець зазначив, що розрахунки, зроблені при скануванні, були точними, ніби він скористався штангенциркулем. Створення анімації, де видно рух зубів, теж обійшлося без проблем. На наступній стадії Еймос розробив серію елайнерів, кожен з яких потроху виправляв би проблему.

Потім надрукував їх на високоточному 3D-принтері та використав за пизначенням. Кожен з елайнерів студент носив і вдень і вночі, протягом приблизно чотирьох місяців.

Після цього прикус став ідеальним. Про молодого винахідника вже написали CNN, Business Insider та Daily Mail.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти