Завдання видобутку корисних копалин ставлять перед собою китайські вчені.

Щорічно повз нашу планету пролітає близько 900 астероїдів, а разом з ними — гігантські запаси платини, родію і іридію. Про це розповів Е Пейджан, провідний фахівець з досліджень в космосі Китайської академії космічних технологій, під час форуму з вивчення астероїдів у Пекіні.

«У найближчому майбутньому ми будемо вивчати способи відправки роботів або космонавтів на астероїди, а також способи транспортування отриманих ресурсів назад на Землю. У довгостроковій перспективі ми розглядаємо ці небесні тіла як плацдарми для міжзоряних подорожей», — поділився далекосяжними планами пан Пейджан.

В теорії задум виглядає наступним чином. Безпілотний зонд висаджується на пролітаючий повз Землю астероїд і далі летить на ньому в глибокий космос. У певний момент апарат активують. Тоді він залишає небесне тіло і продовжує свою наукову місію вже на самоті.

«Завдяки цьому зонду буде потрібно менше палива на борту. Відповідно, загальна вага буде набагато менше. Це допоможе продовжити термін його служби і дальність польоту», — зазначив фахівець.

Завдання, яке зараз стоїть перед китайськими вченими, — це розробка технологій та спеціального обладнання для виконання подібних експедицій. До них можна віднести створення супутникової навігаційної системи, пристрою для взяття проб, тягової електричної силової установки тощо.

При цьому, Китай планує провести щонайменше одну розвідувальну місію в період 2020-2025 років. Етапи реалізації цього задуму, а також астероїд, на який буде здійснена висадка, поки невідомі.

Що стосується можливого прибутку від такого космічного промислу, то мова йде не про мільйони, а про мільярди доларів. Раніше аналітик з Goldman Sachs Ноа Попонак говорив про те, що тільки на одному астероїді платини може бути на 50 млрд $. Разом з тим космічний шатл для висадки на небесне тіло обійдеться в 2,6 млрд $.­

Але є і проблема. Успішний «улов», отриманий хоча б з одного астероїда, ймовірно, обвалить світові ціни на платину.

«Нам відомо про 157 потенційно небезпечних космічних об’єктів, діаметр яких перевищує 1000 м. Кожен з них здатний знищити Землю. Можливо, вивчення астероїдів в подальшому допоможе нам змінювати траєкторію польоту астероїдів. Якщо в цьому буде необхідність», — розповів Сюй Вейбяо, співробітник Китайської академії наук.

Тож треба відзначити, що Китай має не тільки бізнес-інтереси, а й наукові. Відповідні експедиції допоможуть дослідникам краще зрозуміти фізичні і хімічні властивості астероїдів. Також мова йде і про безпеку людської раси.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти