Здавалося б, тільки-но за один біткоін давали майже 3000 $, як уже його вартість впала до 1900 $. І поки ви читаєте ці рядки цифрова валюта знову набирає доларових обертів. А може знову «пробиває дно». Ніхто не може передбачити.

Всього за рік вартість біткоіна збільшилася втричі — з 890 до 2975 $ (пік припав на 12 червня). І це був рекорд. Так чим обумовлене таке безпрецедентне зростання? Експерти пов’язують його з тим, що 1 квітня влада Японії визнала криптовалюту платіжним засобом. Після цього активність трейдерів збільшилася: 5 травня валютна біржа Kraken повідомляла про те, що обсяг торгів за всіма криптовалютами перевищив показники березня 2017 року на 25% і склав 178 млн доларів.

Однак подальший обвал змусив аналітиків до слова рекорд додати приставку «анти».

«Думаю, що це через страх людей втратити свої гроші», — пояснює подібне піке Кемпбелл Харві, професор фінансів з Університету Дюка.

Що ж це було? Миттєва істерика або ж криптовалюта в принципі досягла свого піку? Може, інвесторам варто перевести в готівку свої біткоіни або краще купити ще, перш ніж ціна знову поб’є всі мислимі та немислимі рекорди? Різке зростання і падіння біткоіна роблять всю цю систему схожою на мильну бульбашку. Його роздмухують, підвищуючи вартість, а в певний момент зацікавлені особи виводять свої кошти, після чого курс падає.

«Тут високий ризик спекуляцій, тому ви повинні бути готові до того, що все втратите», — говорить Харві. За його словами, подібне зауваження справедливе і щодо фінансових операцій з різними цінними паперами. Проте криптовалюта, як і раніше, залишається молодою технологією, становлення якої тільки відбувається на наших очах.

Проти, є й інша точка зору. Незважаючи на стрімкі злети і такі ж падіння, ціни на криптовалюту все одно зростають. І в майбутньому ця тенденція збережеться, тому що для цього є всі необхідні умови — політична невизначеність і економічна нестабільність, вважає Адам Уйат, глава біржі Coinbase. У минулому році ця компанія провела дослідження, яке показало, що біткоіни дійсно надзвичайно нестабільні — навіть більше, ніж нерухомість або нафта. Однак можливий прибуток вартий цього ризику.

Коефіцієнт Шарпа — це показник ефективності інвестиційного портфеля (активу), який обчислюється як відношення середньої премії за ризик до середнього відхилення портфеля. Згідно зі звітом Coinbase, криптовалюти мають досить високий коефіцієнт. Вищий, ніж будь-який інший клас активів, включаючи облігації та акції.

Але Кемпбелл Харві все ще наполягає на обережності. Навіть якщо припустити, що Уайт і його Coinbase правильно розрахували коефіцієнт Шарпа, історія, на якій ґрунтуються обчислення, залишається вельми нетривалою.

«Щодо акцій та облігацій у нас є дані за 100 років. А біткоіни з’явився лише 2009 року», — зазначає він.

Тому вкладати, чи ні в криптовалюту — ваше особисте рішення на свій страх і ризик.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти