Індійський оператор мобільного зв’язку «Reliance Jio» розпочав роботу у вересні 2016-го. Запропоновані умови були більш ніж привабливими: до кінця року індійці могли користуватися інтернетом абсолютно безкоштовно, а з 1 січня 2017 року — за 2,25 $ на місяць.

За інформацією телеканалу CNN, власник компанії Мукеш Амбані вклав у цей проект мільярди доларів. На ці гроші були побудовані телекомунікаційні вежі по всій країні. Всього близько 100 тис., вони охопили 18 тисяч міст і 200 тисяч сіл.

Зараз Reliance Jio вже забезпечує 4G-з’єднання, однак система влаштована таким чином, що без зайвих зусиль її можна буде переключити на 5G й інші швидкісні, технології, коли ті будуть готові для масового впровадження.

Відомо, що Мукеш Амбані не збирається зупинятися на досягнутому. Під час заходу, який було присвячено шестимісячній діяльності Reliance Jio, він розповів про подальші плани. Серед них — продовжити політику низьких цін, щоб залучити нових клієнтів. Для цього був розроблений пакет Jio Prime, до якого входить безлімітний Інтернет плюс необмежена кількість дзвінків і текстових повідомлень.

Ціна пропозиції — менше 5 $ на місяць. У цю суму також входять інші сервіси, якими абоненти користувалися в рамках новорічного пакету.

Найбагатша людина Індії витратила на створення мережі шість років. Нині Reliance Jio має вдвічі більше базових станцій порівняно з іншими операторами, разом узятими. До кінця 2017 року охоплення повинно скласти 99% індійського населення.

Завдяки безкоштовній роздачі 4G в перші місяці роботи Індія посіла перше місце в світі за споживанням трафіку через смартфони та планшети.

До цього Індія посідала 150-те місце.

Також, за словами Амбані, користувачі Reliance Jio споживають мільярд гігабайт даних щомісяця.

У травні 2017 року успіхи Reliance Jio в розвитку індійського 4G-інтернету відзначили у журналі Forbes. В результаті Мукеш Амбані посів перше місце в списку Globalbangers, складеному цим виданням.

«Все, що може бути в «цифрі», буде в «цифрі». У цій сфері Індія не може дозволити собі пасти задніх», — такий коментар дав Амбані з цього приводу.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти