Цього року формат GIF, який увіковічив перші меми ще у 1980-х, відзначає своє 30-річчя. Ми вітаємо іменинника, який дарував нам радість за часів, коли швидкість інтернету і швидкістю не можна було назвати (за нинішніми мірками). І з цієї нагоди розповідаємо про нього цікаві факти.

Факт №1

Революційність GIF (Graphics Interchange Format) була в новому алгоритмі стиснення пікселів. Головна перевага полягала в можливості створювати просту анімацію завдяки зміні зображень зі збереженням їх якості.

На той момент це було революцією у форматах, адже анімації як такої в інтернеті ще не було, всі сторінки були статичними.

Факт №2

«Народила» GIF компанія CompuServe, перший в світі діалап-провайдер. Дата її створення — 24 вересня 1979 року.

Контенту в мережі на початку 1980-х взагалі не було, тому його створювали самі провайдери.

CompuServe укладала договори з газетами на їх «передрук» у цифровому вигляді. Як ми вже говорили, швидкості тоді були не дуже, і саме заради швидшого завантаження зображень був розроблений GIF.

Факт №3

Формат GIF з’явився на світ 1987 року під кодовою назвою «87а». А через два роки «народився» його молодший брат — 89а. Від попередника його відрізняли можливість вбудовування тексту в зображення і прозорий фон.

Але головним був той факт, що тепер можна було встановлювати частоту кадрів.

Факт №4

В основі GIF знаходиться алгоритм стиснення LZW, який у 90-х, запатентувала компанія Unisys. В певний час вона забажала грошових відрахувань з усіх, хто використовує цю технологію. У тому числі і з CompuServe.

Після довгих суперечок опоненти змогли прийти до спільного знаменника — ті, хто використовує алгоритм, платить Unisys. Причому, зі своєї кишені — для кінцевого користувача використання програмних продуктів, в тому числі і GIF, залишалось безкоштовним. Ліцензія коштувала близько 5 тис. $.

На щастя, дія патенту закінчилась 2006 року.

Факт №5

Насправді «гіф» треба читати як «джіф». За задумом розробників, назва читається саме через «дж». Однак, користувачі по всьому світу вирішили по-своєму, тому зараз ми дивимося «гіфки», а не «джіфки».

Факт №6

Розмір картинки може бути від 1 х 1 до 65.535 х 65.535 пікселів. Кількість повторів — від 1 до нескінченності. Число кольорів палітри — до 256.

У анімації може бути необмежена кількість кадрів.

Факт №7

Один з перших гіфок-мемів, це малюк, що танцював, — «Ooga chaka baby» або «Сha cha baby». Насправді він вже давно не дитина, йому давно перевалило за 20 років. «Батько» малюка — веб-розробник Джон Вуделл.

Він запустив ту гіфку в мережу, щоб показати, якою високою може бути якість при переведенні відео в формат GIF.

А героєм першої вірусної бренд-гіфки став Cool Spot, персонаж-талісман торгівельної марки 7 UP.

Замість епілогу

Анімована епідемія GIF закінчилася так само швидко, як і почалася. З розвитком веб-дизайну все менше місця в інтернеті мав цей формат. Аніматори і художники перейшли на флеш, а згодом — на HTML5.

Але GIF зберігся на веб-форумах і сайтах, таких як 4chan, Reddit і Tumblr. Тому час покаже, що буде з ним у майбутноьму.

Ще раз зі святом!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти