Тролінг — форма соціальної провокації або знущання, яка широко використовується в інтернеті. Для одних такий спосіб спілкування це можливість розвернутися на всю широчінь своїх соціопатичних нахилів. Для інших — захисна реакція на зовнішні подразники. Для третіх — просто фан.

Правда, у випадках, коли перший тролить другого і до них приєднується третій, досить складно визначити, хто грає, а хто озвучує свої справжні переконання. Подібний феномен і пояснює Закон По, який у нашу епоху щоденних словесних баталій став як ніколи актуальним.

Твердження, яке називають законом По, було сформульовано 2005 року користувачем під ніком Натан По у дискусії про креаціонізм. У ньому йшлося:

Без смайлика або іншого явного позначення гумору зовсім неможливо спародіювати креаціонистів таким чином, щоб хто-небудь не прийняв це за щире переконання.

Схожа думка була висловлена ще раніше, принаймні 1983 року, коли Джері Шварц написав на Usenet (одна з найдавніших комп’ютерних мереж) наступне:

Уникайте сарказму і жартівливих зауважень. Без відповідних інтонацій і невербальних сигналів вони з легкістю можуть бути зрозумілі неправильно. Перевернутий смайлик :-) став широко прийнятим позначенням того, що «ви всього лише жартуєте».

Якщо ви зробите сатиричне ствердження без цього символу, не дивуйтеся, що хтось сприйме його серйозно, навіть, якщо вам самим ваша сатира здається очевидною.

Тролінг зароджувався в епоху повільного і більш затишного інтернету. Однак з того ж 2005 року багато чого змінилося.

«Коли соціальні мережі були обмежені інтересами, жартівник міг очікувати, що його аудиторія «в темі», а тому зрозуміє жарт. Але зараз один пост може охопити мільйонну аудиторію. Це дуже багато людей, велика частина яких знаходиться поза контекстом», — говорить Уітні Філліпс, автор книги «Трололо: Не можна просто так взяти і випустити книгу про тролінг».

Найбільш яскравий і свіжий випадок, коли посіяне на певному майданчику зерно тролінгу дало свої плоди в реальному житті, стався з журналістом Кассандрою Фербенкс і блогером Майком Черновічем. Після отримання акредитації в прес-центрі Білого дому вони сфотографувалися, показуючи звичайний жест «OK».

Але майже миттєво вони потрапили під приціл лібералів, які віднесли жест до расистського. На їхню думку, три відставлені пальці виглядають як буква W, а кружечок з двох пальців нагадує частину букви P. Разом виходить White Power (Влада Білої раси).

Здавалося б, це ж повна маячня, і до чого тут тролінг. Справа в тому, що однією з перших, хто звернув увагу на фото, стала Емма Роллер, також журналіст. У своєму твіттері вона написала: «Просто дві людини показують знак “Влада Білої раси” в Білому домі».

Новий «сенс» жесту «ОК» Еммі відкрився з одного з розділів сайту 4chan (анонімного форуму). В результаті Кассандра подала на свою «колегу» до суду. Сума позову склала 100 тис. $.

До речі, про 4chan і його контент. Ймовірно, мова йде про розділ /b/, який зараз відвідують близько 200 тис. людей щодня. У нього немає певної тематики і правил модерації. Ще один подібний розділ — /pol/ (скорочено від «політично некоректне» або «political incorrect»). Тут також публікують інформацію непристойного характеру.

При цьому користувачі прикриваються тим самим законом По, як щитом. Мовляв, опубліковане мною — це просто жарт, а не прояв моїх поглядів.

Райан Мілнер, автор The World Made Meme, вважає, що головне розуміти це:

«Коли все, що у вас є, — це слова людей, тоді вони і їхній ефект мають значення».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти