Розвиток технологій змінює звичні речі. Ось, наприклад, ілюмінатори у літаках. Завдяки цим невеличким віконцям ми дивимося на землю з висоти пташиного польоту та милуємося дивовижними панорамами. У майбутньому цей принцип залишиться без змін, попри те, що ілюмінатори замінять на монітори.

Днями компанія Emirates Airline презентувала салон першого класу літака Boeing 777-300ER, у якому були віртуальні вікна. Подивитися, що відбувається за бортом, можна завдяки камерам, встановленим зовні.

«Картинка настільки гарна, що це навіть краще, ніж дивитися через ілюмінатор», — запевнив Тім Кларк, президент компанії.

За його словами, кінцева мета Emirates Airline — літаки без ілюмінаторів.

Але таке нововведення може й не стати нормою, вважають експерти. Наприклад, зовнішні камери вийшли з ладу або вимкнулися монітори. Як у такій ситуації борт-провідники зможуть зорієнтуватися, щоб діяти правильно?

«У надзвичайних ситуаціях дуже важливо бачити, що відбувається зовні. Особливо, якщо йдеться про екстрену евакуацію», — вважає Грем Брейтуейт, експерт із безпеки польотів Університету Кренфілда.

Однак авіаційний регулятор Європейського агентства з безпеки польотів не погодився з паном Брейтуейтом:

«Ми не бачимо проблем, які не можна вирішити, щоб забезпечити рівень безпеки, такий самий, як у літаку, що має вікна».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти