Вітаємо у нашій вже постійній рубриці «Людина vs робот», де ми розповідаємо про те, як поступово різноманітні механізми відбирають в нас роботу. Цього разу варто напружитися мийникам вікон — їх може замінити дрон, що працює у 20 разів швидше за будь-якого фахівця.

Цей безпілотник зібрала латвійська компанія Aerones, що торік презентувала іншу свою розробку — коптер для скай-дайвінгу.

Щодо дрона-мийника, то він має 12 пропелерів, оснащений шлангом та губками, а також камерами, завдяки яким оператор може виконувати цю досить делікатну роботу.

Живиться дрон через кабель, що з’єднує коптер та батарею (остання залишається на землі). Вода подається через шланг із резервуара, який також розміщено внизу. Поки апарат може піднятися на 350 м, та конструктори запевняють, що з часом цю відстань буде збільшено. Окрім цього, Aerones створила власну систему стабілізації, аби дрон міг працювати за несприятливих погодних умов.

Ще один із заходів безпеки — страхувальний трос, який кріпиться на даху будівлі. Завдяки йому 55-кілограмовий апарат не впаде людям на голову, якщо раптом вийде з ладу.

На відео можна побачити цей дрон в дії. І ось тут виникають питання. Наприклад, чи впорається він із плямами, що в’їлися? Чи здатен витерти скло так, щоб на ньому не залишилося розводів?

Можливо, такий безпілотник доцільніше використовувати під час пожеж? Aerones вже працює над такою моделлю.

Ще одна запланована версія БПЛА буде перевіряти і чистити велетенські вітрові турбіни.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти