Чи самотні ми у Всесвіті? Над цим питанням людство б’ється вже тисячі років, і щоразу сподівається, що крізь браму самотності прорветься хоч хтось. Рептилоїди, інопланетяни, божественні істоти… Та що, як усі цивілізації, котрі (теоретично) населяли Чумацький Шлях – загинули мільйони років тому? 

У дослідженні Каліфорнійського Техінституту йдеться саме про це. На думку дослідників, нас можуть оточувати сотні мертвих цивілізацій, що колись повноцінно функціонували. Щоб пояснити це, автори використали розширене рівняння Дрейка, яке визначає шанси існування інших цивілізацій у Чумацькому Шляху. Так дослідники дійшли парадоксального висновку: навколишні цивілізації (і форми життя) схильні до самознищення.

Нещодавно команда англійських вчених підрахувала, що навколо мало б бути принаймні 36 розумних цивілізацій, здатних комунікувати з людством. Астрономи припустили, що розумне життя з’являється на інших планетах приблизно за 4,5-5,5 мільярдів років після їх утворення.

Оновлена версія рівняння Дрейка, що обчислює можливість життя та цивілізацій на інших планетах. Джерело: University of Rochester

Своєю чергою, видатний астроном Карл Саган припускав, що життя на інших планетах – неминучість, а кількість таких планет може коливатись від кількох одиниць до кількох мільйонів. Він теж використовував рівняння Дрейка, щоб визначити кількість наших сусідів на теренах Чумацького Шляху і дійшов висновку, що здебільшого цивілізації схильні до самознищення.

Ще одне дослідження з лабораторії реактивного руху NASA стверджує, що Саган має рацію: що розумніша цивілізація, то більші її шанси на самознищення.

Ще 1961 року науковці використовували рівняння Дрейка, враховуючи швидкість появи зірок, загальну кількість планет і ту їхню частку, де розвивається життя. Згідно з цією моделлю, інопланетні цивілізації могли з’явитися в Чумацькому Шляху приблизно за 8 мільярдів років після формування галактики. Та от діставатися до них довелося б на львівському метро, адже до центру Галактики вони на 12 тисяч світлових років ближче, аніж ми.

Та сьогодні астрономи будують точніші моделі, адже враховують дрібні фактори: абіогенез (коли зі скам’янілих мікроорганізмів утворюється життя), еволюційні межі, ймовірність потенційного самознищення тощо. Беруться до уваги й ті речі, які впливають на сам розвиток форми розумного життя: наявність сонцеподібних зірок, вибухи наднових зірок, ймовірність і час для розвитку цивілізації.

У новому дослідженні науковці сконцентрувалися саме на негативному аспекті: здатності до самознищення. Ці моделі враховують вплив радіації, еволюційні паузи, кліматичні проблеми, технологічний прогрес або ядерну війну. Так і з’ясувалося, що будь-які цивілізації навколо, найімовірніше, були дуже молодими.

Навіть якщо в нас і були сусіди по Галактиці, вони, напевно, вже мільярди років як мертві.

Ми бачимо, що поточні дослідження лише підтверджують актуальність парадокса Фермі. Навіть проєкт SETI, який шукає сліди радіоповідомлень від позаземного розумного життя, мовчить. Обчислені нами сотні тисяч навколишніх цивілізацій теж. Ми точно не перші у Чумацькому Шляху, але, здається, всі інші вимерли. Наш Всесвіт – незбагненно величезний, а ми й досі не виявили жодних ознак того, що розумні живі істоти є десь ще, окрім Землі. Тим часом маятник самознищення невідривно дивиться на нас. Як думаєте, виживемо?

Коменти

Антон

Троих депресивні висновки, але схожі на реальність…