На форумі Dropbox з’явилась дискусію про несподівані знахідки — в хмарному архіві багатьох учасників з’явились файли, які були видалені більше 7 років тому. Спочатку це вважалось жартом, однак згодом виявилось, що дійсно проблема зомбі-файлів існує.

Відповідно до політики зберігання даних Dropbox, після того, коли користувач очищує файли, вони ще зберігаються 30 діб, після чого остаточно стираються. Про це заявлено на офіційній сторінці сервісу.

Неважко підрахувати, що дотримуючись такого алгоритму рік на планеті Дропбокс триває чотири з половиною дні.

Паніка

Серед користувачів хмарного сервісу популярна думка, що сервіс було зламано хакерами, а якщо припустити, що всі файли, завантажені до дропбоксу, зберігаються там вічно, то у багатьох є великі сумніви щодо безпеки сервісу.

Деякі юзери демонстративно прощаються з ерою віртуальних контейнерів, багато хто переходить на інші сервіси. Відсутність будь-яких коментарів з боку розробників підливає масла у вогонь.

Хто винен?

Представники Dropbox офіційно заявляють що їх сервіс безпечний, а застарілі файли були відновлені в результаті роботи над виправленням помилок у аккаунтах користувачів.

Що це має означати — не знають, мабуть і самі автори проекту.

Об’єкти повернулись до користувачів через баг, пов’язаний з невідповідністю метаданих. Всі помилки вже виправлені, випущене позапланове оновлення, тож ситуація не повинна повторюватись. Іншого коментаря і не варто було чекати.

Що робити?

У всій цій історії мене цікавить одне питання — а чи видаляються дані взагалі? Колись давно я працював у великій міжнародній компанії і її адміни випадково відновили мені всю переписку, яку я стер декілька років назад.

Саме через такі раптові «помилки» я рекомендую використовувати хмарні сервіси з zero-knowledge-принципом розміщення інформації. Мається на увазі, що пароль для доступу шифрується на стороні користувача і навіть адміністратори сервісу без цього паролю не зможуть побачити, що ви завантажили.

Серед таких сервісів: Mega, SpiderOakONE, OpenDrive — обирайте будь-який під свій гаманець і потреби.

У таких сервісів є велика особливість: якщо ви забудете пароль, то реанімувати його буде неможливо, а файли залишаться недоступними назавжди. Тож, тренуємо пам’ять і користуємося хмарами без несподіванок.

Коменти