KickAss Torrents — це bittorrent-трекер, найбільший в світі після закриття ThePirateBay. Його було створено 2008 року. Як і будь-який трекер, цей ресурс не розміщував контент, а тільки допомагав обмінюватись magnet-посиланнями та торрент-файлами своїм користувачам.

В чому проблема

На самому ресурсі не знаходились оригінальні файли, користувачі порталу тримали контент на своїх комп’ютерах, сайт лише давав посилання на медіафайли. Тим не менш, Міністерство юстиції США з подачі правовласників неодноразово намагалось закрити трекер, тому KickAss Torrents за роки існування неодноразово змінював своє доменне ім’я і хостинг.

Заробляючи при цьому мільйони доларів на рекламі, яка розміщується на сайті.

Представники трекера, які лишались анонімними, неодноразово заявляли, що надають правовласникам можливість видаляти з трекера роздачі, які можуть порушувати їх права власності. Але це їх не задовольнило.

Ресурс неодноразово блокувався на рівні країн: у Великобританії, Малайзії та США. Згодом його навіть виключили з результатів пошуку Google.

Коли 2016 року користувач торентів з Данії отримав штраф на 7500 євро за за роздачу фільмів і серіалів через PirateBay, стало зрозуміло: влада поступово підходила до повної заборони торентів.

Власник

Автор і керівник проекту довгий час лишався невідомим. Не те що ім’я, навіть країна проживання у ФБР не знали. Як виявилось згодом, засновником і керівником проекту був українець Артем Ваулін з Харкова.

Для юридичної безпеки він заснував компанію Cryptoneat, яка начебто розробляла програмне забезпечення. В офісі компанії у Харкові працювало 20 співробітників і формально вона розробляла мобільний додаток для розпізнавання вин за етикетками — Winee.

Популярність

Активна аудиторія сайту складала приблизно 50 млн учасників. Ресурс стабільно входив у топ найвідвідуваніших веб-сторінок світу, що дозволяло власникам отримувати величезні прибутки. На момент закриття, у липні 2016 року, сайт займав 68 місце.

Оплату за рекламу на сайті Артем отримував на рахунки в латвійських і естонських банках.

Влітку 2016 року Міністерство юстиції США знайшло привід в черговий раз закрити сайт та заблокувало 7 доменних імен. Формальна причина — звернення від правовласників, які начебто понесли збитки на суму більше 1 млрд доларів. Але це не вирішувало проблеми, бо власник трекера легко міняв доменні імена і довго лишався невідомим.

21 липня цього ж року зловмисника було заарештовано у Варшаві. Ним виявився 30-річний Артем Ваулін з Харкова із псевдонімом «tirm». Агенти слідкували за ним майже рік і навіть купували рекламу на трекері, роблячи вигляд, що рекламують курси англійської мови.

Арешт

Артем врешті видав себе, зайшовши в iTunes з тією ж ip-адресою, з якою заходив на сторінку спільноти KAT в фейсбуці. А електронна адреса керівника спільноти в соцмережі була зареєстрована в me.com, який належить Apple. ФБР дізналось у Facebook електронну адресу, далі за цією адреою отримало ip-адресу користувача, під якою він заходив перевіряти пошту.

Отримані ip-адреси агенти змогли зв’язати з bitcoin-акаунтом Вауліна, а також із активністю щодо керування доменом Kickass Torrents. Переписка Артема, пов’язана з роботою сайту, також велась через електронну адресу, контрольовну Apple. Таким чином, слідство отримало багато інформації для роздумів.

Йому інкримінують відмивання грошей та незаконну діяльність, а США відразу направили запит про екстрадицію Артема. Програмісту загрожує до 20 років ув’язнення.

Після цього вся діяльність трекера була зупинена на півроку.

Проте весь контент зберігся, а сам ресурс був суттєво оновлений і отримав нові можливості на кшталт хмарного хостингу. В грудні 2016-го він був повторно відкритий, однак і мав лише частину торентів.

Коменти