Один з членів редакції нашого блогу дуже тривалий час користувався Firefox. Їх дружба пережила масовий перехід на Chrome і здавалося тепер вони разом навіки. Однак, нещодавно на його комп’ютері ми помітили Opera. Колись затятий шанувальник Файрфоксу зізнався, що останнім часом він розчарувався у своєму улюбленому браузері й зважився на сміливий для себе крок – змінив свій веб-оглядач.

Враховуючи те, що наш співробітник проводить більшість робочого часу за пошуком матеріалів, нам було цікаво дізнатись, що спонукало його на цей вчинок.

Отже, надалі пряма мова про причини відмови від Файрфоксу.

З Мозіллою я товаришував з початку сторіччя. Файфоркс – це один з «найстаріших» браузерів, колись вони разом з Опера були чи не єдиною альтернативою для «глючного» Internet Explorer. Так, у той час Файфокс теж не відрізнявся стабільністю в роботі, однак, на мою суб’єктивну думку працював він краще, ніж аналоги.

З появою Хрому у Мозілла швидко перейняли сучасні тенденції, додали підтримку плагінів у звичному для нас вигляді та інші новомодні інструменти. Більш того, на початку цього десятиріччя Файрфокс навіть визнавався найстабільнішим браузером. Це було мені до вподоби і я навіть не замислювався про зміну свого оглядача.

Однак, останні два роки мені довелося більше проводити часу в інтернеті, і як виявилося, Мозілла не справляється з таким навантаженням. Хочу поділитися з читачем знайденими мінусами браузеру.

1. Швидкість

Так, «із коробки» оглядач працює чудово. Однак після двох-трьох місяців активного серфінгу спостерігатися мікролаги – затримки при виборі вкладок, підтормажування при промальовуванні URL (наприклад, якщо навести курсор миші на посилання на сторінці, то потрібно почекати секунду-дві до того моменту, доки браузер почне сприймати текст як лінк).

2. Тривала обробка деяких ресурсів

З часом ряд сторінок з незрозумілих для мене причин починає дуже довго показуватися в інтерфейсі. Наприклад, я полюбляю поспілкуватись з автомобілістами на форумі автовласників. Інколи цей форум відтворюється частинами.

Для того, щоб побачити, що знаходиться за білим квадратом, потрібно почекати декілька секунд. Однак, найчастіше браузер після завантаження сайту ще десь 5 секунд оброблює код і ніяк не реагує на кліки. До речі, на старенькому iPhone 5s у «рідному» Safari сторінки форуму показуються миттєво.

3. Некоректна робота деяких плагінів

Які б дифірамби розробники не співали Мозиллі за її гнучкість при створенні додатків, усе одно деякі доповнення не завжди коректно працюють. Наприклад, TS Magic Player встановився з другого разу після декількох перезавантажень браузеру. При інсталяції плагіну на Opera «танцювати з бубном» було не потрібно.

4. Сумісність з Google Docs

У момент завантаження тієї ж Гугл Таблиці Файрфокс працює уривками й взагалі «висить». Я вважав, що це фіча, доки на встановив Оперу. Виявилося, що код таблиці може оброблятися значно швидше.

5. Розвиток

У той час, коли Опера додає простий принцип підключення проксі-серверу, Гугл працює над швидкістю Хром і навіть Яндекс.Браузер інтегрує інструменти для підвищення рівня безпеки, я не можу згадати хоча б одну вагому новинку від Файрфокс за останній рік-два.

Можливо, у Мозілла вважають, що їх продукт досконалий? Так зробіть його реально бездоганним і мені не будуть потрібні нові фічі.

Замість епілогу

Звичайно, всі перераховані баги спостерігалися у той момент, коли роботі комп’ютера не заважали інші програми. Можливо, що хтось з читачів скаже, що у мене «криві руки», але мій клієнтський досвід вказує на те, що на цей час Файрфокс програє рішенням від інших компаній.

Рендерингове ядро Gecko, яке використовується у Firefox, є чи не єдиною альтернативою для усіх браузерів на платформі Chromium. Чудово, якщо є конкуренція, однак зараз Мозілла потрібно суттєво напружитися, щоб знову підтягнутися до рівня альтернативних продуктів.

Коменти