Армія консервативних прихильників класичного зберігання файлів на домашньому вінчестері поступово перетворюється у невелику роту, адже віртуальні контейнери вже давно довели, що вони більш зручні та мають безліч переваг.

Вони більш гнучкі (надають доступ з будь-якого пристрою), надійні (всі розробники подібних сервісів роблять бекапи) та мають додаткові інструменти для синхронізації. В інтернеті можна зустріти багато порівняльних таблиць функціоналу хмарних дисків, але часто тестувальники не звертають увагу на те, що більша кількість вітчизняних користувачів користуються виключно безкоштовнимим тарифами.

Будемо відверті — українці поки що не готові сплачувати долари за платні тарифи та задовольняються free-лімітом. Ми не беремо до уваги корпоративних клієнтів, на їх вибір може впливати багато різноманітних факторів.

Порівняння

Пропонуємо порівняти десятку найпопулярніших віртуальних контейнерів у рамках їх безкоштовних тарифів.

Об’єм

Об’єм безкоштовного простору, який надає кожен з сервісів:

Безкоштовний об’єм Гб
Dropbox 2
Microsoft OneDrive 5
Box 10
OziBox 10
Syncplicity 10
Яндекс.Диск 10
Google Диск 15
MediaFire 50
OpenDrive 9
Mega 50

Зауважимо, що MediaFire та OpenDrive за замовчанням надають лише 10 та 5 Гб відповідно, розширити безкоштовно віртуальний диск до вказаного простору можна шляхом встановлення додатків або поділившись інформацією про сервіс з друзями.

Окремо розглянемо ліміти на розмір одного файлу (мова йде про безкоштовні тарифи).

Максимальний розмір файлу Гб
Dropbox 10
Microsoft OneDrive 10
Box 0,25
OziBox 4
Syncplicity відсутній
Яндекс.Диск 10
Google Диск залежить від типу файлу
MediaFire 20
OpenDrive 0,1
Mega відсутній

Мобільність

Всі сервіси (окрім OziBox) мають додатки для популярних десктопних та мобільних платформ — Windows, MacOS, Android та iOS.

Розробники OziBox заявляють, що випустять мобільний клієнт найближчим часом, однак ця обіцянка прикрашає сторінку завантажень не перший рік.

Безпека

Кожен з розробників заявляє, що його сервіс є найбезпечнішим, однак тільки в OpenDrive та Mega застосовується так званий алгоритм «нульового доступу» (zero-knowledge). Подібний принцип роботи використовується у месенджері Signal — всі дані на сервері зберігається у зашифрованому виді, розкодувати файли без ключа, який зберігається на пристрої кінцевого користувача, неможливо.

Вселяють довіру й такі великі компанії як Google. А ось з Dropbox нещодавно стався невеличкий казус, який підірвав довіру до цього архіву. Вважаючи, які закони зараз діють у Росії, ми б також не радили Яндекс.Диск для зберігання конфіденційних об’єктів.

Швидкість

Дуже суб’єктивне порівняння, адже швидкість залежить не тільки від навантаження на кінцевий сервер, але й можливостей провайдера користувача і маршруту, по якому відбувається зв’язок з архівом.

Коротко можна сказати, що трохи повільніше обмін даними відбувається з MediaFire, а найшвидше файли завантажуються з дисків від Google та Яндекс.

Кожен з сервісів надає доступ через web-інтерфейс і майже кожна друга хмара дозволяє змінювати текстові файли та таблиці за допомогою інтегрованих редакторів. Безперечно, лідером є рішення від Google, його редактори документів дозволяють зручно працювати над проектами у режимі спільного доступу.

Відмітимо також MediFire, в цій хмарі є навіть вбудований відеоконвертер. А ось OneDrive та Ozibox не мають особливих відмінностей.

Хмарний менеджер

Якщо водночас ви використовуєте декілька хмарних контейнерів, то ви можете полегшити доступ до інформації за допомогою оригінальної програми — менеджера віртуальних контейнерів CloudBuckit.

Цікаве рішення, однак на жаль поки що цей софт доступний лише для Windows.

Що обрати?

Однозначної відповіді на це питання немає, адже все залежить від задач, які ви ставите перед сервісом. Ми виділимо два контейнери — диск від Google та архів Mega.

Перший продукт може похвалитися великою кількістю дуже зручних додаткових інструментів, Mega ж за замовченням надає найбільший безкоштовний об’єм і при цьому використовує алгоритм «нульового доступу».

Коменти