Ми підготували статистику щодо того, якими браузерами користуються українці. Дані взяті з відомого аналітичного ресурсу StatCounter, де збирається статистика щодо розповсюдженості web-браузерів у різних частинах світу.

Безперечним лідером є Google Chrome, його використовує значна більшість користувачів (забігаючи вперед скажемо, що в цьому наші співвітчизники не оригінальні). На другому місці розташувався Firefox, який веде запеклу боротьбу з Opera. Частка кожної програми становить понад 10 відсотків.

Цю «парочку» переслідує Safari та Яндекс.Браузер. Кожен з цих оглядачів використовують приблизно 5 відсотків юзерів.

Якщо глобально поглянути на рейтинг за минулий рік, то можна звернути увагу на те, що дуже цікаві події відбулися восени. У жовтні значно зменшився рейтинг Chrome та відбувся зліт популярності Opera та Firefox. Успіх Opera можна пов’язати з агресивною маркетинговою політикою, яка донесла до користувачів інформацію щодо нових функцій (той же самий VPN-тунель був інтегрований менш ніж за півроку до цих подій). Також у той час розробники значно підвищили швидкість роботи програми, це теж вплинуло на статистику.

З Firefox ситуація дивна — у жовтні розробники взагалі не випускали ніяких оновлень, вересневі релізи теж не принесли глобальних змін. Можливо, маркетинг Opera спонукав користувачів до змін, однак вони не завжди обирали продукт від норвежців.

Не можна не відмітити факт, що за рік частка юзерів Internet Explorer скоротилася вдвічі (нарешті), однак станом на лютий ми ще можемо побачити майже 2 відсотки для динозаврів. Цей браузер ще використовується на машинах з ранніми версіями Windows та на комп’ютерах корпоративних клієнтів, адже деяке ПЗ працює лише з застарілою платформою.

Наприклад, нам відомі випадки, коли великий телеком-оператор змушений застосовувати IE через те, що білінгова платформа компанії працює на базі оглядача.

Статистика за платформами

Та ж сама статистика у розрізі десктопних версій майже нічим не відрізняється від змішаного рейтингу, адже на відміну від більш технологічно розвинених країн, в Україні ще відносно небагато користувачів виходять в інтернет через мобільні гаджети.

В чарті ми не бачимо Safari, власників макбуків серед українців відверто мало. Safari потрапив у спільний рейтинг завдяки користувачам iPhone та iPad, це й підтверджує звіт у розрізі мобільних пристроїв. Тепер щодо мобільних девайсів.

З цього рейтингу можна зробити висновок, що кожен п’ятий активний юзер мобільного інтернету використовує для перегляду сторінок пристрій від Apple. Цікава статистика, особливо на фоні того, що третє місце з часткою майже в 10 відсотків займає стандартний Андроїд-браузер, який найчастіше використовувався на ранніх версіях системи.

Ось такий факт – наші співвітчизники мають або дорогий «яблуневий» гаджет, або ходять з застарілим смартфоном.

Відмітимо падіння рейтингу Opera більш ніж у два рази за рік. Ось вам і відповідь на те, які факти найбільше вплинули на змішані показники цього оглядача.

Світова статистика

Безперечний лідер глобального рейтингу — Chrome, як і серед українців частка його прихильників складає понад 50 відсотків. За ним прогнозовано розташувався Safari. Цікаво, що на третьому місці ми бачимо UC Browser – програму, яка дуже популярна на мобільних пристроях, особливо серед азіатських юзерів.

Цікаво, що користувачів-«динозаврів», які ще застосовують Internet Explorer, у світі в два рази більше, ніж серед українців.

Історія злетів і падінь

StatCounter веде звіт з січня 2009 року.

Комбінована статистика передає всі тенденції розвитку технологій — зліт Chrome, турбулентність Opera, вимирання Nokia та падіння Internet Explorer і Firefox.

За 8 років тільки Chrome сколихнув усталений ринок браузерів. Можливо, нові концептуальні ідеї від Opera у майбутньому принесуть зміни. Хоча, слід визнати, що навряд чи маркетингова політика компанії Google дозволить створити конкурента її оглядачу.

Ілюстрація — shoze.blogspot.com і Вікторія Пашута

Коменти

Каролин

Яндекс браузер это чистая копия Chrome, там даже приложение ставятся с Chrome, только заначек другой и в коде везде яша. Про Firefox вообще нечего говорить она глючная и есть очень много оперативной памяти…

Anton

Проблема в том, что при пользовании движком Хром та же Опера у меня в большинстве случаев, допустим через онлайн-консультанта Siteheart определяется как Хром. Потому и такое падение Оперы. Хотя стоит признать, что сравнение новых с 12.17 по функционалу не всегда в их пользу. Естественно новые выигрывают за счет поддержки новых технологий и безопасности, но не все новые йогурты …

Назар Токар

Точніше там Chromium, але основа тепер одна і та сама. Опера знала на що йде, коли відмовлялась від своєї розробки, тож має що має :)