Два госпіталі у Швейцарському містечку Лугано створили між собою незвичайний канал доставки лабораторних зразків (простіше кажучи — аналізів). Як транспортні засоби клініки почали використовувати квадрокоптери — безпілотні літаючі апарати.

В рамках пілотного проекту, разом з транспортною компанією Swiss Post, вже відбулося понад 70 рейсів. Усі вони вдало завершились, тепер відповідальні особи працюють над розробкою постійного алгоритму доставки.

Планується, що він буде запущений 2018 року.

Транспортування аналізів за допомогою дронів значно зменшить витрати на логістику. Зразки відносно легкі, вони часто потребують миттєвої доставки, отже застосування квадрокоптера для їх перевезення — це чудова ідея.

На відміну від звичайного автомобілю з двигуном внутрішнього згоряння, безпілотний літаючий апарат не стоїть у заторах, не забруднює атмосферу та здатний працювати без водія.

Це вже не перший випадок, коли для доставки медичних зразків використовуються дрони. Однак, якщо раніше пристрої використовувалися поза межами житлової зони, то зараз вже йде мова про польоти над житловими будинками.

Звичайно, що є ризик, що з якихось причин квадрокоптер може впасти на людей, однак Swiss Post запевняє, що ймовірність такого випадку мінімальна, і вони давно співпрацюють з авіацією для зменшення ризиків.

З іншого боку, у великих містах вже давно звичайні гелікоптери використовуються як карети швидкої допомоги та навіть для комерційних польотів.

Керує цими машинами пілот, який знаходиться в кабіні, однак сучасні дрони вже давно довели, що вони доволі безпечні.

Перевізник стверджує, що регулярне використання дронів між двома клініками стане повсякденним явищем. Також зазначається, що аналізи будуть зберігатися у спеціальній захищеній коробці. Видавати та приймати зразки буде персонал, який зможе керувати процесом за допомогою смартфону.

Що стосується технічних характеристик дронів, відомо що в проекті будуть застосовуватися апарати від американської компанії Matternet. Вони зможуть прийняти до борту до двох кілограмів вантажу, їх максимальна швидкість польоту становить 36 км/год. Квадрокоптер здатен долати відстань до 20 кілометрів.

Точних даних про модель апарату не надається, проте, судячи з фото, можна зробити висновок, що буде використовуватись модель Matternet M2.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти