Facebook завжди слідкував за тенденціями цифрового світу, отже логічно, що він один з перших запропонував сервіс для організації 360-градусних трансляцій. Спеціальні пристрої на кшталт Gear 360, Insta360 Nano/Air дозволяють знімати відео з усіх ракурсів, а тепер ви зможете стриміти його за допомогою соціальної мережі.

Технічні характеристики

Апаратна частина камери складається з двох лінз, розташованих на протилежних поверхнях пристрою. Кожна з лінз охоплює панорамне зображення під кутом понад 180 градусів. Склавши дві картинки разом, виходить сферичне зображення.

Потік може транслюватись з роздільною здатністю 1080p, максимальна кількість кадрів на секунду — 30. Є обмеження на тривалість мовлення — 4 години. Бажана швидкість інтернет-з’єднання — 4 Мбіт/сек, однак краще мати більш «широкий» канал зв’язку.

Для мовлення можна використовувати фірмове програмне забезпечення або застосувати фірмові «фейсбучні» інструменти (вони доступні за посиланням). До речі, виробник Insta360 Nano/Air в своїй програмі вже додав Facebook у перелік доступних сервісів для трансляцій.

Як це працює

Ознайомитися з принципом роботи послуги можна в презентації від Facebook.

Лайки, коментарі — все це доступно як і при звичайному онлайн-мовленні. Окрім цього, на дисплеї можна подивитись, що бачить аудиторія.

Найбільш поширений інструмент для сферичного відео — це камери Insta360. Вони мають дві модифікації — Nano (для iPhone) та Air (для Android-пристроїв). Вартість гаджету складає приблизно 400 $ за найпростішу модель. До речі, ПЗ цих пристроїв також підтримує YouTube та Periscope. На жаль, офіційних дилерів компанії в Україні поки що немає.

Подібний алгоритм трансляції ще тільки поширюється, тому не можна спрогнозувати його успіх. Час покаже, чи отримає він популярність, як 4K відео, або буде розповсюдженим лише серед низки прихильників, як це сталося з 3D-контентом.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти