У Google є три різних сервіси для спілкування: Google Talk, Hangouts та Allo. Перший з них з самого початку розробявся як чат-клієнт для користувачів Gmail, потім був представлений Hangouts як конкурент для WhatsApp та Skype, а минулого року ми почули про Allo.

Така різноманітність пропозицій плутає користувачів, тож недивно що Google офіційно заявив про те, що з 26 червня 2017 року буде закритий Google Talk — найстаріший та найменш функціональний з трьох сервісів. Ресурси розробника будуть використані для розвитку Hangouts, адже він має набагато більше функцій для спілкування (ті ж самі групові відеодзвінки).

Не зважаючи на те, що з травня в ньому зникне функція SMS-повідомлень, Hangouts залишається найбільш популярним месенджером серед сервісів компанії. Звичайно, така розповсюдженість сервісу не в останню чергу пов’язана з тим, що Google автоматично інсталює цей додаток на свою мобільну платформу.

Давайте згадаємо, чим же заслужив повагу користувачів Google Talk.

Трохи історії

Google Talk, або Gtalk був представлений 2005 року як додатковий чат-клієнт для користувачів тоді ще нового поштового сервісу Gmail. У той час на ринку месенджерів панували Skype та ICQ, але розробника це не засмутило, він повільно і впевнено розвивав свій продукт. На ринку безкоштовної електронної пошти з’явилась новинка, зареєструватись в якій можна було лише за запрошенням існуючого користувача. Кожен новий юзер отримував 50 запрошень.

Вже через рік Gtalk став доступним для сторонніх серверів, отримав декілька цікавих функцій на кшталт доставки повідомлень для користувачів в офлайні.

Потім був перехід на популярну тоді Flash-платформу, поява браузерних плагінів й мобільних клієнтів, групових чатів та відеодзвінків.

Наприкінці першого десятиріччя 21 століття на ринку почали з’являтися нові месенджери, але аудиторія Gtalk залишалась стабільною — не в останню чергу через зріст популярності Gmail. Це були дуже цікаві роки — для прикладу, один з лідерів ICQ скотився до того, що був проданий Газпрому (сучасній Mail.Ru Group).

Перший дзвоник про те, що у Google серйозно перестали займатися сервісом прозвучав ще 2012-го: компанія заявила про закриття мобільних веб-додатків. Цікаво, що того ж року Google Talk був єдиним продуктом від розробника, який не мав україномовного інтерфейсу. Як виявилося, цей збіг обставин стався не дарма — вже наступного року був представлений Hangouts.

Потім перестала працювати й програма для Windows. Останнім часом користувачам Gmail для спілкування між собою пропонувався Hangouts, однак в адміністративних параметрах ще можна обрати Gtalk.

Що у підсумку?

У Google залишається два месенджери — Allo та Hangouts. Маємо надію, що найближчим часом компанія зробить ще один складний вибір і позбавить нас від зайвого. Адже окрім цих сервісів, нам вистачає месенджерів від інших розробників.

Telegram, Facebook Messenger, Viber, Skype, WhatsApp та ще сотні інших – від такого різноманіття у сучасного користувача голова йде обертом.

Звичайно, конкуренція це добре, але не у випадку, коли вона спонукає до використання з десятка різних додатків.

Коменти

svetvtonnele

У мене ще і досі у пошті є старі чати, вони зберігаються у загальній стрічці листів. Hangouts не користувалася, але він мені чомусь імпонує. Все краще, ніж Skype.)

Назар Токар

Майже будь-який месенджер кращий за скайп :)