Дональд Трамп своїм підписом скасував резолюцію, яка обмежувала можливості збору даних користувачів інтернету. З цього моменту будь-який інтернет-провайдер в США може вільно розпоряджатись історією переглянутих сторінок своїх користувачів.

Представник Білого дому Шон Спайсер заявив, що зняття обмежень — це «справедливе рішення для всіх постачальників послуг і відтепер питання конфіденційності будуть переглянуті на рівних умовах».

Кому потрібна ваша історія?

Звичайно, що на вряд чи тому, хто не знає вас особисто, буде цікаво дізнатися, які сайти ви відвідуєте. Насамперед, історія веб-пошуку може бути корисною у вигляді статистичного масиву даних. Якщо ви в п’ятницю замовляли піцу через інтернет у місцевому кафе, то це приватна справа вас і цього кафе. А ось якщо дізнатися час, в який усі користувачі міста найбільше цікавляться доставкою їжі, то така інформація коштуватиме доволі багато.

Найкращий приклад — багатомільярдна Google, яка знає ціну інформації.

В години попиту запускаються агресивні контекстні рекламі кампанії або створюються знижки для того, щоб отримати максимум покупців і прибутку.

Facebook та Google вже давно збирають всі дані про вподобання користувачів, адже ці умови прописані в договорі користування їх сервісами. Саме тому ці компанії мають пріоритетні позиції на рекламних ринках. Раніше звичайні інтернет-провайдери не могли надавати третім особам історію пошуку, але відтепер вони зможуть продавати звіти всім зацікавленим.

Такі дії підвищать конкуренцію на рекламному полі, однак є й інша сторона нових ринкових стосунків — при передачі невеликого масиву інформації теоретично можна дізнатися, які сайти відвідував конкретний інтернет-юзер. Цей алгоритм однозначно потребує більш детального аналізу. Цікаво, чи не призведе він до скандалів з приводу несанкціонованого використання персональних даних.

Користувачам, які бажають, щоб ніхто не дізнався їх історію переглянутих сторінок, рекомендуємо використовувати Tor Browser — web-оглядач з максимальною безпекою щодо запитів і стеження. А також дотримуйтесь простих правил інтернет-безпеки.

Технолог за професією, літератор в душі. Любить технологічні речі. Мріє розвинути в Україні мережу безкоштовних заправок для електромобілів.

Коменти