Як відомо, біда не приходить сама. Не встиг світ оговтатися після атаки WansCry, віртуальної зарази, яка встигла «наслідити» в 99 країнах, як на порозі виник новий вірус-вимагач — XData, що атакує комп’ютери під управлінням Windows. При чому, найбільше заражених ним об’єктів виявилося саме в Україні.

За даними статистики, тільки за перший день своєї присутності в українському просторі XData здійснив понад 90 заражень. У той самий час на рахунку WannaCry — менше 30 заражень за весь час агресії.

Вперше одну з версій цієї програми було зафіксовано ще 8 грудня 2016 року, але тоді вона не несла такої загрози.

Загальна кількість інфікованих комп’ютерів у світі перевищила позначку в 200 тис. Проміжний підсумок, який зробили в MHT: з огляду на таку прогресію XData обіцяє набагато серйозніші проблеми, ніж його попередник.

«Оскільки він швидко поширюється в Україні, не виключено, що він також швидко поширюватиметься і за її межами», — говорить німецький дослідник з питань безпеки Маттіас Меркель.

Поки що 96% заражених ПК і серверів — у власності українських користувачів, вірус атакує в основному вітчизняні компанії. Пік активності припав на середину травня.

Відомо, що в зоні ризику знаходяться персональні комп’ютери і сервери на базі Microsoft Windows. Причому вірус націлений саме на 64-бітні версії ОС.

Цікаво, що XData не вказує кількість грошей, яку потрібно перевести для викупу своїх файлів. Дослідники припускають, що зловмисники встановлюють цінник залежно від того, ким є жертва — фізичною або юридичною особою. В цілому розцінки варіюються від 0,1 до 1 Bitcoin (від 6,7 тис. до 67,5 тис. грн.).

Більшість антивірусів вже можуть розпізнати загрозу, яку несе XData, серед них є і український антивірус Zillya.

Експерти припускають, що вірус поширюється через українську систему автоматизації документообігу, яка широко використовується в бухгалтерському обліку.

Наостанок, кілька рекомендацій:

  • Оновлюйте Windows і антивірусні бази.
  • Будьте обережні з будь-якими прикріпленими файлами, які приходять до вас електронною поштою.
  • Зробіть резервну копію своїх файлів і зберігайте її в захищеному від можливого зараження місці.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Mozgoprav

РЕклама антивируса 😦 и ничего больше. У многих стоят антивирусы и если они выявляют данный вирус то и незачем о нем говорить – у вируса должен быть уникальный код, система разделения на части и скрипт формирования из частей одно большое целое – програмый вирус.