Благодійний підрозділ Google спільно з ООН об’єднали свої зусилля, щоб розповісти світу про сирійську війну. Спеціально для цього було створено сайт, на якому активісти зібрали максимум інформації: супутникові зображення, фотографії з кутом огляду 360°, відеоматеріали, свідчення очевидців тощо.

В інтерактивній формі портал під назвою Searching for Syria відповідає на питання, як жила Сирія ще кілька років тому і яка ситуація на території цієї держави зберігається сьогодні.

У Google пояснили, що інтерес людей до сирійської війни дуже високий. Пошуковий запит «що відбувається в Сирії?» був одним з найпопулярніших минулого року в Німеччині, Франції та Великобританії.

Щороку дані про Сирію в Google шукають десятки мільйонів людей.

Щоб користувачі могли скласти повну картину подій, творці порталу зробили наголос на візуалізації зібраної інформації. Адже, насамперед, сирійська проблема — це не сухі цифри, а трагедії простих людей.

Знайомство з сайтом починається з короткого вступу: «За шість років, які триває конфлікт, мільйони залишилися без своїх будинків. Світ шукає відповіді». Далі мова йде про те, що було в Сирії до війни, що зараз там відбувається зараз, куди тікають сирійські біженці. Відповіді даються у вигляді невеликих текстових заміток на тлі повноекранних фотографій. Деякі з фото є панорамними і їх можна повертати на 360°.

В одному з розділів зібрано панорами таких древніх міст, як Алеппо, Бусра і Дамаск, а також об’єкти архітектури — замки Крак-де-Шевальє і цитадель Салах ад Діна. Останні, так само, як і перераховані населені пункти, внесені до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. На жаль, зараз вони або пошкоджені, або повністю знищені.

В липні 2010 року в Дамаску сталась знакова музична подія — в Дамаску дав перший концерт британський гурт Gorillaz.

Того ж року Сирію відвідали понад 8,5 млн туристів, а це майже на два мільйони більше, ніж Австралію за той самий період. Завдяки цьому державі вдалося заробити 6,3 млрд $.

Прогнози на 2011 рік сягали позначки в 8 млрд. Але військові дії поставили хрест на цих планах. Усього за роки конфлікту загинуло понад 2 млн осіб.

«Завдання Searching for Syria — розвіяти міфи про Сирію й біженців та допомогти людям по-новому подивитися на найбільшу гуманітарну трагедію сучасності. Ми об’єднуємо людей, які хочуть знати правду. Також завдяки проекту Google ми отримуємо необхідну підтримку наших гуманітарних проектів, у тому числі і фінансову», — зазначив Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців.

На сайті є посилання на пожертвування, а також на петицію організації #WithRefugees, в якій міститься заклик про гарантовану освіту для дітей-біженців та створення будинків для переселенців.

Інформація на сайті подана англійською, французькою, німецькою та іспанською мовами. Незабаром з’явиться арабська версія. Хотілося би також побачити українську.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти