Новий національний план розвитку цифрових технологій Тайваню може вивести острів у топ-10 світових лідерів галузі IT вже 2025 року. Принаймні, у цьому впевнена місцева влада.

Для роботи над планом та його реалізації на посаду міністра цифрової політики обрали програмістку Одрі Тан, котра стала водночас наймолодшим політиком та першим трансґендером Кабміну Тайваню.

Перш за все, Одрі працює над розвитком економіки спільної участі, забезпеченням прозорості дій уряду та доступу населення до онлайн-ресурсів, особливо це стосується місцевих новітніх проектів. Тан також планує створити платформу, на якій близько 430 тисяч стартапів зможуть безкоштовно обмінюватися  своїми ресурсами.

— Програмне забезпечення мусить бути у вільному доступі. Технологічні компанії Тайваню зможуть взяти приклад з Google, що виріс саме завдяки використанню вільного операційного програмного забезпечення Linux, — впевнена міністерка цифрових технологій.

Одрі Тан також вважає, що попри десятиріччя стрімкого розвитку сфери інформаційних технологій, Тайваню потрібна велика інтернет-компанія, така як Google, або Tencent у Китаї, або Naver у Південній Кореї, котрі мають серйозний вплив на політику країн.

На забезпечення реалізації плану розвитку цифрових технологій уряд надав 11 мільярдів тайванських доларів (344 млн доларів США), а протягом наступних років задля його втілення влада щорічно зобов’язується виділяти 20 мільярдів тайванських доларів.

Трансґендер та анархістка

Одрі Тан з раннього віку захоплювалась математикою та комп’ютерами, щоправда, тоді вона була ще хлопчиком на ім’я Отріус. Почала вивчати мову Perl у 12 років. У 14 вирішила навчатись самостійно, адже у школі виникали проблеми із соціальною адаптацією. З цього часу вона захопилась програмуванням ще більше.

— Коли у мене з’явився комп’ютер, я зрозуміла, що він точно, як і будь-який музичний інструмент: якщо працюєш із ним кожного дня і у тебе добре виходить, ти почуваєшся чудово після того, як пограв, — розповідає Тан.

Коли Одрі виповнилося 19,  за плечима у неї було кілька проектів у компаніях розробки програмного забезпечення та робота у Силіконовій Долині в Каліфорнії.

Ім’я та стать Одрі змінила 2005 року у свої 24.

— Мій мозок точно знав, що я жінка, але соціальні очікування вимагали іншого, — говорить Тан, яка все ж таки наважилась гармоніювати свій зовнішній вигляд із внутрішнім самовизначенням.

Окрім зміни статі, журналісти звертають увагу й на прихильність Одрі Тан до ідеології анархізму. Із своїми підлеглими вона працює, керуючись правилом «Ніяких ієрархічних та бюрократичних стосунків між людьми», тож налагодження робочого процесу в офісі Одрі здійснюється на рівних.

Прогресивна міністерка намагається працювати відкрито та відповідати на запитання громадян у режимі реального часу.

На підмогу урядові

Одрі критикувала попередній уряд через недоступність інформації широким колам до того, як будуть прийняті важливі рішення. Ще 2015 року міністерка почала консультувати парламент Тайваню із розвитку урядової інтернет-платформи для політичних дискусій «vTaiwan».

Також Одрі сприяла розвитку електронної ініціативи «g0v community», що дає жителям острова доступ до інформації про рішення парламенту та можливість брати участь у житті суспільства.

Коменти