Заявку на експериментальну ліцензію на використання нової технології «mmWave» оприлюднила Федеральна комісія із зв’язку США (FCC), повідомляє видання Business Insider.

Apple хоче оцінити продуктивність зв’язку в прямій і багатопроменевій передачі сигналу між передавачами і приймачами базових станцій, що використовують цей діапазон. Ця інформація дозволить отримати інженерні дані про роботу майбутніх 5G-мереж для бездротових пристроїв.

У свою чергу журналісти The Verge відзначають, що концепція цієї технології залишається до кінця незрозумілою, а тому в майбутньому організаціям зі стандартизації ще доведеться офіційно її якось класифікувати. Наступник LTE відповідно до технології mmWave здатний передавати дані з гігабітною швидкістю. І чи це не технологічне диво?

Відомо, що mmWave передає дані з більш високою частотою і з меншою довжиною хвилі в діапазоні від 30 ГГц до 300 ГГц. Завдяки цьому затримка має бути коротшою, а пропускна здатність передачі даних — більшою.

До того ж технологія використовує менш габаритні розміри антен для прийому сигналу, тому виробники зможуть встановлювати потужніші багатодіапазонні антени у свої пристрої.

Проблеми 5G

Але є і підводні камені. Наприклад, поки що сигнал mmWave — це швидше спринтер, ніж марафонець, оскільки може покривати лише невеликі відстані. Плюс до цього багато побутових матеріалів, в тому числі і скло, — залишаються для 5G-з’єднання непрохідною перешкодою.

Не виключено, що ці проблеми будуть вирішені під час майбутнього експерименту. Умільці з Apple хочуть передавати дані з двох фіксованих точок, розташованих на об’єктах компанії. Одна з них знаходиться в Купертіно, інша — в Мілпітас (Каліфорнія). Їх розділяє трохи більше 16 км. Згідно з поданою заявкою тестування займе до 12 місяців.

Можливо, під час цього процесу компанія змінить постачальника модемного обладнання Qualcomm, бо з ним у «яблука» досі триває юридична суперечка.

У будь-якому випадку пройде ще не один рік, перш ніж у лівому кутку вашого нового iPhone з’явиться іконка «5G».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти