У певної частини користувачів Facebook назбиралося чимало претензій до модераторів соцмережі. Одні вважають, що ті занадто повільно реагують на небажаний контент. Інші — що більшу частину матеріалів видаляють без вагомих причин. Однак, ні перші, ні другі зазвичай не думають про те, що цим займаються живі люди.

Адміністратори щодня переглядають сотні фотографій і відеороликів, які містять сцени насильства. Як це позначається на їхньому психологічному стані? Скільки модератори отримують за свою працю? Відповіді — в матеріалі видання The Guardian.

«У такій роботі мало приємного. Ви приходите ранку, вмикаєте комп’ютер і дивитеся, як хтось комусь відрізає голову. Кожного дня, щохвлини, — все, що ви бачите, це вбивство і насильство», — один співробітник описав свою роботу модератора у Facebook.

Такий працівник в середньому отримує 15 доларів на годину, що за мірками Сан-Франциско (а тим паче Facebook) — вкрай низька зарплатня.

«Нас зовсім не цінували, щодня нам доводилося ходити до психологів. Деякі не могли спати, бо їм снилися жахіття», — говорить модератор.

Журналісти The Guardian припускають, що та психологічна допомога, яка надається, є недостатньою. Свою версію вони підтверджують відповідними словами аналітика, який співпрацював з компанією Марка Цукерберга.

Тим часом у Facebook стверджують зворотнє:

«Ми розуміємо, що ця робота може бути важкою. Кожна людина, що передивляється контент, отримує психологічну підтримку. Тому ми працювали з психологами, щоб створити спеціальну програму, призначену для модераторів».

Цього року кількість скарг на «фільтраційну» роботу Facebook збільшується мало не в геометричній прогресії. Один з останніх гучних скандалів стався у квітні. Тоді американський громадянин убив випадкового перехожого. Свій злочин він зняв на відео, а потім залив у соцмережу.

У вільному доступі воно знаходилося більше двох годин. Численні скарги користувачів не змогли прискорити процес вилучення запису.

На початку травня стало відомо про те, що Facebook має намір збільшити кількість своїх модераторів з 4,5 тис. до 7 тис. протягом року.

До негативного контенту відносять: насильство, пропаганду ненависті, тероризм, порнографію, расизм і заподіяння шкоди собі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти