Датська компанія HowardScott завершила проект, який дозволить острову Грасіоза (Азорський архіпелаг, що належить Португалії), отримувати електроенергію не від імпортного дизельного палива, а від відновлюваних джерел.

Побудована система забезпечує «чистою» електроенергією 70% території. Вартість проекту — 24 млн €. Економія складе 2 млн € щороку.

Сара Дюборд-Ганьон, що відповідає за зв’язки з громадськістю, зазначила, що представники португальського острова самі звернулися з проханням забезпечити цей клаптик землі «зеленою» енергією.

«Ця ділянка суші потребувала власної електроенергії, тому що знаходиться далеко від материка», — сказала вона.

Система представляє собою гібридну структуру. Вона складається з вітропарку електростанцій потужністю 4,5 МВт, фотоелектричних сонячних електростанцій на 1 МВт і літій-іонних батарей з характеристиками 3,2 МВт * год / 6 МВт.

Здебільшого мікромережа острова буде функціонувати без залучення дизельної генерації. Все завдяки накопичувачам енергії та відповідному програмному забезпеченню. Проект розроблявся німецькою компанією Younicos.

Зараз Грасіоза — найбільш технічно просунутий в енергетичному плані острів на планеті. Всього тут проживає близько 5 тис. осіб.

За словами Сари, на цьому робота компанії на Гарсіозі не закінчиться. Фахівці вже підготували новий проект, після реалізації якого обсяг «зеленої» енергії дійде до 100%. Відомо, що мова йде про доставку та встановлення додаткових акумуляторів.

Також планується співпрацювати з місцевими компаніями, які хочуть стати «СО2-нейтральними». Галузі, які їх цікавлять, — туризм, роздрібна торгівля та спорт.

«Завдяки рокам досліджень та набутому досвіду ми дійшли висновку, що те, що дозволяє галузі переключитися на екологічно чисту енергію, є глобальним рішенням.

Існує кілька відмінних технологій, але для отримання результатів, підвищення ефективності роботи і економії енергії галузям потрібна глобальна архітектура рішень й інтеграція за допомогою відповідної системи управління енергоспоживанням», — вважає Скотт Мако, глава відділу розвитку бізнесу в HowardScott.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти