Ми з народження звикли до так званих благ цивілізації: їжі, житла, електрики, а також водопостачання. Однак, для багатьох подібні умови залишаються недозволеною розкішшю.

Наприклад, 2,4 млрд людей не мають доступу до такої звичної для нас зручності, як туалет.

Для того, щоб виправити це, вчені з Університету Кренфілда (Великобританія) розробили «Нано-мембранний туалет».

Передісторія

Одним з перших про подібний пристрій заговорив Білл Гейтс. Зокрема ще 2012 року його фонд «Bill & Melinda Gates Foundation» оголосив конкурс на клозет, який став би альтернативою тому, що винайшли далекого 1775 року.

Пояснюючи свою стурбованість питанням, Гейтс відзначав, що щорічно через інфекційні захворювання помирають мільйони дітей у віці до п’яти років. (2016 року смертність перевищила 3 млн). Переважно мова йде про Індію та країни Центральної і Західної Африки.

Тому недивно, що саме Білл Гейтс став тим, хто підтримав проект британців. Точна сума капіталовкладень невідома. Однак Елісон Паркер, співробітниця Університету Кренфілда, зазначила, що отримана допомога піде на те, щоб вивести лабораторний прототип на ринок.

Пристрій

Нано-мембранний туалет використовує безводний флеш — унікальний обертовий механізм, який відкидає відходи в резервуар для зберігання, одночасно блокуючи запах і прибираючи з поля зору користувача. Після закриття кришки пристрій автоматично запускається.

Після цього відходи відправляються до спеціальної камери, де обробляються антисептиком (він же усуне всі неприємні запахи). У тій самій камері відходи спалюються і перетворюються на попіл.

А отримане таким чином тепло перетворюється на електрику, яка використовується для живлення акумуляторів механізму.

Що стосується рідких відходів, то після очищення вони перетворюються на воду. Її не можна пити, але можна використовувати для поливу. Середньостатистична сім’я зможе заповнити резервуар нано-мембранного клозету за тиждень використання. Потім його потрібно буде очистити від звичайного попелу.

Туалет має невеликі розміри і легко транспортується в місця, де немає доступу до водопостачання і каналізації. Це вкрай важливо, особливо в тих випадках, якщо ви подорожуєте з літніми людьми або людьми з обмеженими можливостями.

2017 року випробування пристрою повинні пройти безпосередньо в польових умовах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти