Забруднене повітря є однією з глобальних проблем людства, яку насправді ми самі собі і створили. Багато вчених б’ються над її вирішенням, пропонуючи все більше «зелених» технологій. Ще один крок у цьому напрямку зробили бельгійські вчені. Вони представили пристрій, який за допомогою світла перетворює елементи, що забруднюють повітря, на водень.

Над цим проектом працювали дві групи дослідників. Перша, з Антверпенського університету, розробила спеціальні наноматеріали (фотокаталізатори), які при взаємодії зі світлом перетворюють шкідливі сполуки на менш токсичні.

У свою чергу, їхні колеги з Левенського університету експериментували з мембранами, які виділяють з води водень. Надалі отриманий газ можна використовувати для виробництва енергії. Він, нарівні з силою вітру та сонця, допоможе знизити кількість викидів у повітря.

Сонячні електропанелі в Сарагосі, Іспанія (Фото: Diego Delso, 2015)

За словами Семмі Вербрюггена, який очолює групу з Антверпена, у представленому апараті вчені спробували об’єднати два процеси. Тільки механізм працює не з водою, а з забрудненим повітрям.

«В ідеалі все, що проходить через світлову сторону пристрою, окислюється до CO2. Поясню на прикладі метану. Він складається з одного атому вуглецю і чотирьох атомів водню. При найбільш оптимальному варіанті розщеплення ми отримаємо одну молекулу CO2 і дві молекули водню. Зрозуміло, поки що не завжди так виходить. Але ми працюємо над тим, щоб домогтися стовідсоткової ефективності», — розповів дослідник.

Як це працює?

Усередині пристрою — дві порожнини, розділені мембраною. У першій відбувається очищення повітря, а в другій накопичується водень. Відбувається це завдяки тим самим фотокаталізаторам.

За версією Вербрюггена, найбільше воднева енергія сьогодні використовується у транспортних засобах.

Лондон вже розпочав випробування водневих двигунів (Фото: mangopulp2008)

У дослідах використовувалися прості, органічні молекули, такі як формальдегід, оцтова кислота і етанол, які можуть бути дуже небезпечними для вашого здоров’я, пояснює Вербрюгген. Присутність формальдегіду в повітрі може призвести до головних болів та інших фізичних нездужань. Аж до раку.

З одного боку, представлений прототип справді розщеплює шкідливі елементи. З іншого – робить це в незначних обсягах. Тому до дійсно наукового прориву потрібно вирішити кілька проблем, визнає бельгійський вчений:

«Одним з обов’язкових елементів нашої хімічної реакції є ультрафіолетове світло. Але в сонячному спектрі його частка не перевищує 5%. Тому підвищити ефективність ми можемо у тому разі, якщо застосуємо все видиме світло».

Ще одна проблема полягає в невеликих розмірах пристрою. Але навіть усунення цих недоліків не допоможе вирішити питання забрудненого повітря.

«Думати, що за допомогою нашого апарату ми зможемо очистити, наприклад, ціле місто — це утопія. Швидше за все, наша технологія буде корисна в конкретній галузі виробництва. Наприклад, в лакофарбовій або текстильній промисловості… Використовуючи нашу технологію, можна було б очищати повітря в цехах, а також відновлювати частину витраченої енергії», – вважає Семмі Вербрюгген.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти