У європейських антимонопольних регуляторів є традиція — перед тим, як піти на літні канікули, вони оголошують про винесення штрафних санкцій. У липні 2016 року комісія «ощасливила» ряд автовиробників, у тому числі й Daimler AG і Volvo AB, на суму в 2,93 млрд. Тоді їх звинуватили в змові з метою маніпулювання цінами на авто.

Схоже, що в поточному році естафетна паличка перейде до компанії Alphabet Inc., яка володіє Google. Однак цього разу сума штрафу буде втричі більшою.

За кілька років у європейських комісарів назбиралося чимало претензій. По-перше, вони вважають, що Google зобов’язував виробників смартфонів і планшетів на системі Android встановлювати браузери Chrome і Google-пошук, якщо ті хотіли додати до своїх меню магазин додатків Play Store від Google.

Друга претензія стосується роботи Google Product Search і Google Shopping. На думку регуляторів, зростання популярності цих сервісів обумовлене тим, що Google просував їх у своєму пошуку, використовуючи тільки їм відомі інструменти. Тим самим було завдано збитків конкурентам.

Третє звинувачення стосується платформи Google AdSense for Search. За допомогою цього сервісу компанія протидіяла конкуренції на ринку контекстної реклами, вважають у відповідному відомстві ЄС.

У разі, якщо вина Alphabet Inc. буде доведена, то вона повинна буде виплатити 10% від виручки. 2016 року цей показник досяг позначки в 90 млрд $. Відповідно штраф складе 9 млрд.

Така перспектива тішить Стефана Кінселлу, юриста адвокатського об’єднання Sidley Austin, що представляє інтереси невдоволених компаній.

«Якщо Alphabet Inc. визнають винною, то штраф повинен бути найбільшим в історії. Так Європейська комісія зможе дати урок, зрозумілий для всіх», — вважає юрист.

За інформацією агентства Reuters, вердикт буде оголошено до серпня. Також видання зазначає, що в Google відмовилися коментувати цю ситуацію.

«У минулому компанія відкинула звинувачення, заявивши, що регулятори ігнорують конкуренцію з боку інтернет-магазинів Amazon і eBay Inc.», — йдеться в статті.

Крім грошового стягнення, комісія повинна буде простежити, щоб Google припинила свої маніпуляції (якщо такі, звісно, є). Але поки незрозуміло, як саме вона зможе цього домогтися.

Варто зазначити, що перехідний приз у номінації «Найбільший штраф» поки що знаходиться в Apple. У 2016 році Єврокомісія стягнула з цієї компанії 13,9 млрд $ на користь влади Ірландії в якості відшкодування втрат, які ірландська економіка зазнала через недонараховані компанією податки.

З огляду на апеляцію, яку подав Apple, це питання ще не є закритим.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти