Все частіше терористи при координації дій використовують онлайн-месенджери. І все частіше силові структури хочуть зобов’язати їх творців до активнішої співпраці. Не за бажанням, а на вимогу.

Черговим борцем з терористичними загрозами, який висловився на цю тему, став Джордж Брандіс, генеральний прокурор Австралії. Він вважає, що у разі потреби інтернет-компанії повинні надавати ключі шифрування.

Зашифровані повідомлення стають все популярнішими серед терористичних угрупувань для планування атак. Британський підліток і його джихадист-подільник Севдет Бесім використовували Telegram, обговорюючи організацію теракту біля військового меморіалу в Мельбурні.

Також цей додаток використовували терористи, які вбили в Парижі 130 осіб. Ніл Пракаш, один з головних вербувальників на території Австралії, для своїх злочинних цілей використовував месенджер Surespot.

У зв’язку з цим влада Австралії планує підготувати і подати на розгляд парламенту поправки до законодавства, які зобов’яжуть виробників популярних програм-месенджерів співпрацювати зі спецслужбами. Про це повідомляє видання The Age з посиланням на слова головного прокурора Австралії.

Вшанування пам’яті загиблих в Австралії

Як розповів Брандіс, у середині 2013 року 3% від перехоплених повідомлень були зашифровані. Зараз ця цифра досягла 40%.

«Не виключено, що вже в найближчому майбутньому ми будемо говорити про 100%. Це серйозна проблема, адже одне з наших завдань – збирати дані і, залежно від їх змісту, оперативно реагувати», – говорить генпрокурор.

Тому Джордж Брандіс виступає за те, щоб на законодавчому рівні зобов’язати творців популярних месенджерів Apple, Facebook і Google співпрацювати зі спецслужбами.

«Один з варіантів – доступ до інформації про відправника або одержувача на основі ордера. Якщо будуть потрібні ключі шифрування, то вони повинні будуть їх надати владі», – вважає Брендіс.

У той самий час він уточнив, що уряд не буде наполягати на впровадженні в месенджери та інші продукти IT-компаній технології «бекдор». Це дефект алгоритму, який навмисно вбудовується розробником. Він дозволяє отримати несанкціонований доступ до даних або дистанційно керувати операційною системою і пристроєм у цілому.

Ще одна ініціатива стосується міжнародного співробітництва. Велика частина серверів компаній знаходиться в Сполучених Штатах, і спецслужбам Австралії до них не дістатися.

Тому повинна бути норма, яка дозволить Австралійській Службі Безпеки і Розвідки передати своїм американським колегам ордер, підписаний генеральним прокурором, і після цього отримати необхідні дані.

Це питання ще слід обговорити з іншими країнами-учасницями групи «П’ять очей», до якої крім Австралії, входять США, Великобританія, Канада і Нова Зеландія, каже прокурор. У цілому Брендіс наполягає на єдиній юридичній позиції в сфері співпраці з виробниками обладнання і соцмереж.

Майк Берджесс, екс-директор з ІТ-безпеки в Telstra, вважає, що будь-яке рішення цього питання, швидше за все, буде недосконалим. Більш того, терористи можуть створити власне ПО для шифрування або перейти на інші додатки, які будуть перебувати поза юрисдикцією.

Однак, він згоден, що цю проблему потрібно піднімати й говорити про неї.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти