Сполучені Штати переживають справжній опіоїдний бум. Завдяки інтернету, точніше Даркнету, його темному боку, люди отримали анонімний та майже безлімітний доступ до ПАР – психоактивних речовин хімічного походження.

Незважаючи на десятки арештів, товар продовжує надходити покупцям. The New York Times вважає, що всесвітнє павутиння стало таким самим незамінним і небезпечним елементом наркоторгівлі, як і свого часу картелі.

Боротьба з розповсюдженням синтетичних наркотиків через інтернет ведеться вже кілька років. Значний крок у цьому напрямку був зроблений 2013 року, коли вдалося закрити SilkRoad, анонімний маркет, в якому, крім усього іншого, можна було купити і заборонені засоби.

Однак, святе місце порожнім не буває. Зараз цю нішу зайняв «AlphaBay Market». Розділ з опіоїдами містить 21 тис. пропозицій. Безпосередньо з фентанілом (опіоїдний анальгетик) – понад 4 тис.

У величезній кількості є таблетки, порошки, спреї. Товар поставляють десятки ділків: від приватних продавців до великих мереж.

Покупці розраховуються біткоінами. Свої замовлення вони отримують через звичайну службу доставки.

За інформацією правоохоронців, на Даркнет припадає маленька частина від загального наркотрафіку, враховуючи героїн і кокаїн. Але маємо трохи інше співвідношення, якщо говорити про синтетичні опіоїди.

Дуже швидко роль AlphaBay Market і йому подібних «крамничок» стала куди помітнішою.

При цьому саме «хімія» найчастіше призводить до передозування і, як наслідок, смерті. Серед загиблих – двоє 13-річних підлітків з курортного містечка Парк-Сіті в штаті Юта. Вони померли з різницею в 48 годин. Причиною став прийом смертоносного синтетичного опіоїда U-47700.

Неофіційна назва препарату – «пінк» або «мізинець». За словами місцевого начальника поліції, хлопчикам передав порошок інший підліток, який купив його в Даркнеті на біткоіни.

Тільки минулого місяця федеральна влада висунула звинувачення шістьом жителям Юти. Вони купували фентаніл у Китаї через Даркнет, а потім продавали його у той самий спосіб на території США. До того, як поліція звернула на них увагу, ділки встигли продати сотні тисяч пігулок типу Xanax і Oxycodone.

Ймовірний ватажок угруповання Аарон Шамо був ідентифікований багатьма користувачами AlphaBay як продавець, відомий під ніком Pharma-Master. Згідно зі статистикою сайту, він зробив понад 8 тис. продажів.

Усього 2016 року було заарештовано більше двох десятків людей, які торгували синтетичними опіоїдами через Інтернет, і які були причетні до летальних випадків унаслідок передозувань.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти