Так історично склалося, що там, де починається активна боротьба з тероризмом, закінчуються громадянські права й свободи. (Так, якоюсь мірою ситуація в Україні ставить під сумнів це твердження, але ми зараз не про це).

У наш неспокійний час, в якому є ІДІЛ, спецслужби все частіше виступають за розширення своїх повноважень. Одна з вимог – безперешкодно отримувати доступ до підозрілих (на їх погляд) каналів комунікації.

Йдеться про дзвінки та листування в будь-якому вигляді. Днями Комітет ЄС з громадянських свобод висловив свою протилежну цим бажанням позицію, запропонувавши узаконити шифрування і заборонити «бекдори».

Бекдор (від англ. back door, чорний хід), люк — в комп’ютерній системі — це метод обходу процедур аутентифікації, несанкціонований віддалений доступ до комп’ютера, отримання доступу до даних і так далі, залишаючись при цьому непоміченим.

У статті 7 Хартії основних прав Європейського Союзу зазначено: «Кожна людина має право на повагу до її приватного і сімейного життя, на недоторканність житла і таємницю кореспонденції». У вищезгаданому Комітеті вважають, що обмін електронними листами також підпадає під дію цього положення. А тому зміст будь-якого повідомлення стосується лише відправника і одержувача.

«Принцип конфіденційності повинен застосовуватися до всіх засобів зв’язку, включаючи дзвінки, доступ до інтернету, додатки для обміну миттєвими повідомленнями, електронну пошту, дзвінки через інтернет і обмін повідомленнями через соціальні мережі», – пише Tom`s Hardware з посиланням на Комітет.

Тому парламентарі запропонували внести поправки до європейського законодавства, які зобов’яжуть власників комунікаційних сервісів задіяти end-to-end-шифрування (там, де це можливо), а також прибрати всі «бекдор»-лазівки для доступу до даних. Якщо конкретніше — до інформації, що зачіпає особисті переживання та емоції, сексуальні вподобання, політичні погляди, а також розкриває відомості про медичний стан людини.

Поправки стосуються не тільки власне інформації, але й пов’язаних з нею метаданих. Відвідувані веб-сайти, місцезнаходження, час, дата і тривалість, коли людина зробила дзвінок, та ін. Загалом, все те, що дозволяє зробити точні висновки про особисте життя учасників діалогу.

У Комітеті також вважають, що держави-члени ЄС не повинні вимагати від постачальників комунікаційних послуг будь-яких дій по ослабленню своїх мереж.

Проект повинен схвалити парламент, а потім його розгляне Рада ЄС.

Журналісти видання Engadget вважають, що ймовірність прийняття поправок є доволі великою. Однак у цьому випадку не уникнути конфлікту з тими країнами, які з увагою ставляться до подібних ініціатив.

Найбільшим затятим противником є Великобританія, навіть незважаючи на брексіт, вважають аналітики. Заборона «бекдорів» ускладнить для країни дотримання «Акту про повноваження слідства» (або «Закону «шукачів»). Згідно цього документу, компанії повинні знімати електронний захист, коли це можливо.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти