Місту Лева побороти побутове сміття зможуть допомогти  не депутати, а звичайна воскова гусінь. Саме гусені цього виду, як було виявлено науковцями з Іспанії, поїдають не тільки віск, а і звичайний пластик.

Відкриття належить Федеріці Бертоккіні з університету Кантабрії в Сантандері. Зробила вона його, як часто це буває у вчених, випадково.

Звичайна воскова гусінь їсть пластик так само добре, як і віск.

У бджолиних вуликах живуть не тільки бджоли, а й гусені воскової молі. Однак їх цікавлять не комахи, а стіни вулику, зроблені з воску. Вони його їдять – звідси і назва виду. Саме такі непрохані гості завелися на пасіці Федеріки. Одного вихідного дня вона «переселила» їх з вуликів у пластиковий пакет для сміття. Через кілька годин на неї чекав сюрприз – гусені, які наче не помітили змін, з воску перейшли на поліетилен. Подальше спостереження за цими личинками відбувалося вже в лабораторії.

«Ми виявили, що така гусінь здатна з’їсти і перетравити поліетилен – один з найжорсткіших і часто використовуваних видів пластмаси», – каже Федеріка, яка очолила дослідження.

Що цікаво, гусені перетворюють поліетилен на етиленгліколь – напівпрозорий спирт.

За словами вчених, зазвичай личинки воскової молі, які поширені в Європі і в східній частині Північної Америки, не харчуються пластиком. Ймовірно, це відхилення від їхнього звичайного раціону.

100 гусіней з’їдають 92 мг поліетилену за 12 годин.

«Віск — це полімер, свого роду «натуральний пластик», і його хімічна структура не відрізняється від поліетилену», — розповідає Федеріка.

Звичайно, така несподівана властивість цих гусеней не означає, що тепер їх тоннами будуть «десантувати» на полігони твердих побутових відходів. Адже з кожної личинки з’явиться метелик. Та й негуманно це. Тому вчені націлені на те, щоб зрозуміти, яка саме речовина допомагає цим організмам так швидко переробляти пластик.

«У майбутньому ми плануємо застосувати це відкриття для того, щоб позбавити світ від пластикових відходів. Проте це не означає, що тепер можна заспокоїтися і виробляти пластик в ще більших обсягах», — підсумувала Бертоккіні.

Замість епілогу — щорічно людство виробляє 300 млн тонн пластику. З них 12 млн опиняється в океанах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти