Багато вчених б’ються над створенням нового акумулятора — щоб вага була поменше та заряд побільше. Однак вчені з Вашингтонського університету, що в Сіетлі, пішли ще далі — вони створили телефон, якому взагалі не потрібна батарея.

Апарат працює на принципі зворотного розсіювання. Це фізичне явище, при якому відбувається відображення хвиль, часток або сигналів у зворотному напрямку, тобто в бік джерела. Але при цьому пристрій використовує аналогові, а не цифрові можливості для спілкування, по суті, відроджуючи шпигунську технологію часів холодної війни.

Власне, при створенні телефону вчені надихалися саме радянськими шпигунськими «жучками» тієї епохи. Ті пристрої активізувалися під впливом радіохвиль певної частоти і використовували їх енергію.

Поки що телефон — це лише системна плата з кнопками для набору номера. Плюс світлодіодний індикатор. Все це добро розміщується на базовій станції. Саме від неї апарат і отримує енергію у вигляді радіохвиль. Для цього використовується неліцензована частота, призначена для радіозв’язку з передавачами малої потужності. Тому поки що телефон працює лише в радіусі 15 метрів від бази.

Так на даний момент виглядає системна плата нового телефону.

Це лише перший прототип, тому не варто лякатися того, що ви будете говорити немов на прив’язі, як було в епоху радіотелефонів. Інженери мають намір усунути цю незручність шляхом вбудовування спеціальних електросхем у вежі стільникового зв’язку.

«Наявні вишки використовують багато енергії. Це дозволить збільшити радіус дії нової технології приблизно до одного кілометра», — каже Вамс Таллах, один з учасників проекту.

Однак, це буде можливим, коли розроблений телефон запустять у масове виробництво.

Також на базовій станції встановлена ​​мікросхема, що перетворює сигнал і з’єднується з цифровою мережею. В даному випадку — зі Skype.

Ще одна незручність — щоб переключатися між режимами прослуховування і розмови, потрібно постійно натискати кнопку. Як в раціях. У наступному прототипі буде встановлено екран, за допомогою якого можна буде отримувати і відправляти повідомлення.

Зрозуміло, вченим ще багато що належить усунути і розробити. Головне – технологія працює. Нехай і в такому примітивному вигляді.

 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти