4 липня Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації внесла у телеком-реєстр компанію «Лайкамобайл Україна». У відомостях про реєстрацію юридичної особи зазначено, що крім телеком-послуг компанія планує надавати фінансові послуги.

Зовсім скоро

Зараз тривають переговори Lycamobile із Укртелекомом про співпрацю. Зокрема, британська компанія розглядає варіант розвитку на потужностях «ТриМоб», який має 3G-ліцензію.

«Запуск MVNO на новій території — складний процес із багатьма факторами, однак ми сподіваємося оголосити про LycaMobile Ukraine у найближчому майбутньому», – повідомила представник Lyca Group в Лондоні Шарлотта Юкес.

Вона  також додала, що в Україні, як і в інших країнах світу, компанія намагатиметься реалізувати свою дисконт-стратегію на ринку національних та міжнародних дзвінків, СМС та передачі даних. Компанія планує запустити роботу представництва у кінці липня-на початку серпня.

Реклама Lycamobile на автобусі в Великій Британії.

Проблеми

На жаль, офіційного представника та договору з «ТриМоб» про надання інфраструктури замало, щоб вийти на український ринок. Для того, щоб віртуальний оператор зміг заробляти гроші в Україні, треба також отримати від телеком-регулятора копію ліцензії «ТриМоб» на 3G. А це питання телеком-регулятор поки не піднімав. Обговорити це представники компаній планують під час зустрічі 11 липня.

Ще одна проблема, яку повинні вирішити LycaMobile на українському ринку, — покриття мережі та її якість. Як відомо, «ТриМоб» будував свою 3G-мережу досить давно і зараз практично не інвестує у розширення територіальної присутності.

На його офіційному сайті вказано, що швидкість доступу 3G може досягати 7,2 Мбіт/сек. Це значно менше, ніж пропонує велика трійця — «Київстар», Vodafone Україна та lifecell, які щорічно вкладають у розвиток своєї інфраструктури сотні мільйонів доларів. Відповідно, швидкість передачі даних у них у рази більша.

При таких розкладах «ТриМоб» можуть виручити старі контракти. Наприклад, у компанії є договір про національний роумінг з Vodafone Україна, який дозволяє надавати послуги абонентам, коли вони знаходяться поза зоною дії мережі.

Крім того, співпраця «ТриМоб» з Lyca Group — це порятунок мобільного бізнесу «СКМ» Ріната Ахметова, оскільки група компаній так і не змогла продати цей актив Vodafone Ukraine 2016 року.

У звітності Укртелекому за минулий рік ТриМоб вказаний як «необоротний актив, який утримують для продажу». Також у документі зазначається, що дохід від діяльності мобільного активу з кожним роком знижується. Зокрема, 2016-го він склав усього 129,5 млн грн — при собівартості послуг у 375,8 млн грн.

Незважаючи на це, «ТриМоб» продовжує обслуговувати кілька сотень тисяч абонентів.

Довідка

Lycamobile – віртуальний оператор з усіма необхідними IT-системами для надання телеком-послуг. Компанія працює в 22 країнах і обслуговує більше 15 млн абонентів, її оборот 2015 року склав 1,6 млрд євро.

Бізнес таких компаній полягає у тому, що вони орендують у мобільних операторів інфраструктуру і продають на її базі сервіси для кінцевих клієнтів. Наприклад, на таких умовах LycaMobile вже більше п’яти років співпрацює з британським O2. Lyca Group крім телеком-бізнесу розвиває також такі напрямки: банківський бізнес, туристичні послуги (Lyca Fly) і лотерейні сервіси (Lyca Lotto).

Люблю життя у всіх його проявах. Завжди знаходжуся у пошуку. Інколи знайденим хочеться поділитися зі світом. Власне це я і роблю на сторінках "Тokar.ua".

Коменти