Під час «Тижня енергетики», який пройшов у США, президент Дональд Трамп оголосив про «енергетичне домінування» Америки. Насамперед, мова йшла про експорт нафти, газу й вугілля, тобто корисних копалин.

Однак усе частіше губернатори штатів, навіть від Республіканської партії, орієнтуються на поновлювані джерела енергії. Яскравий тому приклад — Браян Сендовал, губернатор Невади і однопартієць Трампа. Він підписав низку законопроектів, мета яких — стимулювати громадян встановлювати сонячні батареї.

Новий закон має відкрити двері для сонячних панелей у Неваді. На фото — панелі в окрузі Джефферсон, штат Колорадо.

Минулого місяця Брайан підписав 11 з 13 законопроектів, пов’язаних з енергетикою. При чому, підготували їх демократи. Документи регламентують кілька змін у роботі комісії комунальних підприємств (PUC).

Наприклад, тепер вони повинні виділяти кошти на виконання програми, яка орієнтована на клієнтів з низькими доходами.

Особливий інтерес викликає законопроект AB 405 про облік чистої енергії для сонячних проектів. Тепер власники сонячних панелей зможуть продати надлишок енергії, яку виробляють, але якою не користуються. Вони отримають 95% від роздрібної ціни на електроенергію.

2015 року через потужне лобі електроенергетичних підприємств комунальні компанії Невади відмовилися від роботи з сонячними тарифами, через що встановлення сонячних панелей у штаті стало менш вигідним.

Невада втратила інтерес з боку «Sunrun» і «Vivint Solar» (дочірнє підприємство Tesla) і, як результат, тисячі робочих місць. 2016 року обсяги робіт з установки сонячних панелей на території цього штату зменшилися на 32%.

Сонячні панелі на даху будинку.

Після тривалих переговорів у AB 405 були внесені деякі корективи. В оновленому варіанті документа закріплені 4 рівні, на кожному з яких компенсація клієнту зменшується на 7% за кожні 80 мегават сонячної енергії. У попередній версії законопроекту компенсація знижувалася залежно від пікового навантаження.

«Я вірю, що прийнятий закон стане прикладом для всієї країни», — заявив Браян Сендовал під час підписання AB 405.

Чистий замір має вирішальне значення для швидкого розвитку сонячної енергетики в приватному секторі. Встановивши батарею на дах свого будинку, ви можете генерувати надлишок одержуваної енергії в загальну мережу за гроші. (Якщо ця норма закріплена в законі, звичайно). Завдяки цьому витрати на установку панелей відшкодовуються набагато швидше.

Згідно зі звітом, опублікованим у квітні 2017 року про динаміку розвитку чистої енергії в США, Невада вже є лідером. Наприклад, тут найбільше робочих у цій галузі на душу населення. Також штат посідає третє місце за загальним обсягом виробленої чистої енергії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти