2016 року одна одна з урядових організацій США отримала ордер на прослуховування в рамках розслідування, пов’язаного з незаконним обігом наркотиків. В ситуації немає нічого незвичайного: поліцейські виконували свою роботу.

Але незвичайне є, і криється воно в деталях — всього за два місяці оперативники перехопили 3,29 млн розмов і текстових повідомлень, витративши на це 335 тис. $, але при цьому лава підсудних залишилася порожньою.

Широкого розголосу ця справа набула після оприлюднення щорічного звіту про прослуховування телефонних розмов з дозволу американської Феміди. Багато нюансів поки що не відкривають громадськості.

Наприклад, хто саме проводив «прослушку»? Або скільки всього громадян США контактували з підозрюваними і тим самим стали фігурантами справи?

Що відомо

Ордер запросили в кінці 2015 року. Він повинен був допомогти правоохоронцям у розслідуванні за фактом незаконного обігу наркотиків у штаті Пенсильванія. Спочатку було 26 підозрюваних, за якими встановили стеження.

Дослідження тривало впродовж двох місяців 2016 року. У режимі реального часу оперативники відстежили 3 млн 292 тис. 385 телефонних розмов і повідомлень, витративши на це 335 тис. $.

Такі цифри тягнуть на рекорд, відзначають журналісти.

Також вони додають, що оперативна діяльність призвела до десятків арештів. Проте, мало того, що ніхто не був засуджений, жоден з підозрюваних навіть не постав перед судом.

Думка громадськості

Після того, як про хід розслідування стало відомо масам, з’явилося багато критики на адресу тих, хто займався цією справою. Серед тих, хто публічно висловися, — Альберт Гідарі, в минулому адвокат, а зараз — директор з питань конфіденційності в Стенфордській юридичній школі. На його думку, влада витратила занажто багато грошей. При чому, грошей платників податків. Однак, через відсутність результатів можна вважати, що операція провалилася.

«Вони витратили цілий статок, відстежуючи дії 26 осіб і записуючи 3 мільйони розмов. Але фактично це безрезультатно. І я не здивований, тому що насправді дуже малий відсоток з подібних переговорів можна долучити до справи», — говорить Гідарі.

Він переконаний, що, незважаючи на копітку працю, слідству так і не вдалося отримати переконливі докази провини заарештованих.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти