Парламент Німеччини схвалив законопроект, спрямований на боротьбу з розпалюванням ненависті, екстремістськими матеріалами і «фейковими» новинами в соціальних мережах. Однак критики цієї ініціативи вважають, що для свободи слова в інтернеті настають тяжкі часи.

Дія нового закону поширюється на соцмережі з аудиторією понад 2 млн осіб. А це означає, що зобов’язаний підкоритися і Facebook, і Twitter, й інші гіганти індустрії. Починаючи з жовтня 2017-го, вони мусять видаляти або блокувати пости, де є мова ворожнечі, заклики до насильства або наклеп, що не відповідає дійсності. Після отримання відповідного повідомлення в компанії буде 24 години для вжиття відповідних заходів. У разі суперечливого контенту — 7 днів.

За ігнорування скарг — штраф від 5 до 50 млн € залежно від тяжкості правопорушення. Міра фінансового стягнення буде застосовуватися лише при систематичних відмовах компанії йти назустріч.

«Свобода слова закінчується там, де починається кримінальне право», — сказав Хайко Маас, міністр юстиції Німеччини, який висунув законопроект. За його інформацією, за останні два роки число злочинів у країні через расові конфлікти збільшилася більше, ніж на 300%.

Журналісти відзначають, що Facebook, Google і Twitter стали місцем для дебатів розгніваних німців, що скаржаться на недавній приплив до Німеччини понад одного мільйона біженців. Для німецьких політиків ця тема стала нагальною напередодні парламентських виборів, які відбудуться 24 вересня.

Вони побоюються, що фейки расистського змісту, особливо про мігрантів, зможуть вплинути на громадську думку.

Німецький міністр юстиції Хайко Маас — рушійна сила нового законопроекту. Фото: Майкл Сон.

Маас стверджує, що влада і компанії обговорювали майбутній законопроект 14 місяців, і за цей час вони не домоглися особливого прогресу. Проте було прийнято низку поправок, щоб надати соцмережам більше часу на оцінювання контенту. Також процес перевірки делегували третім особам. У свою чергу користувачам, чиї коментарі були видалені, надали право оскаржити це рішення.

Крім цього, соціальні мережі повинні кожні шість місяців публікувати звіт, в якому повідомляти, скільки скарг вони отримали і як на них відреагували.

Експерти в галузі прав людини й представники зацікавлених сторін попереджають, що цей закон може запустити процес цензури в країні.

«Цей закон в його нинішньому вигляді не буде сприяти вирішенню цієї важливої соціальної проблеми… Ми вважаємо, що відсутність досліджень і опитувань на цю тему не робить її менш значущою. Ми будемо продовжувати робити все можливе, щоб убезпечити користувачів нашої мережі», — йдеться в заяві Facebook.

У компанії також зазначили, що додатково наймають 3 тис. модераторів. Таким чином їх кількість збільшиться до 7,5 тис.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти