Хліб, що покрився пліснявою або банка варення, усередині якої вже з’явилося нове життя, — знайома і досить неприємна картина. І як же шкода відправляти ці ще вчора смачні продукти до сміттєвого баку.

Можливо, в недалекому майбутньому подібні відходи зможуть стати в пригоді — наприклад, забезпечити електрикою ваш будинок. Дослідники вже багато років працюють над тим, як перетворити сміття на джерело енергії, і завдяки американським вченим у цьому напрямку намітився суттєвий прогрес.

Відходи містять органічні речовини, які можна переробити для отримання енергії. Один з основних методів — метанове бродіння. Під час декількох реакцій анаеробні бактерії і мікроорганізми-метаногени переробляють залишки на біогаз, який на 50-70% складається з метану.

Потім цей газ використовують як звичайне паливо.

Єдиний мінус — процес займає багато часу. Вірніше, займав, бо вчені з Корнельського університету знайшли спосіб, як його прискорити. Вони стверджують, що реакції пройдуть швидше, якщо піддати біомасу високому тиску при температурі близько 200-350°C.

У результаті ми отримаємо маслянисту субстанцію, твердий залишок і рідину. Остання — багата вуглецем, тому її пропонується використовувати для бродіння. Також із залишків виділяють метан, який при спалюванні дає електричну енергію та теплову.

Сміттєві звалища є потенційним джерелом екологічно чистої енергії

Цей процес називається гідротермальним скрапленням і займає всього кілька хвилин. Подальші стадії переробки також проходять значно швидше.

«Харчові відходи мають високу цінність. Ми розглядаємо їх як ресурс, з якого можна отримати інші корисні матеріали», — говорить Рой Посманік, один з дослідників.

Вже зараз вчені використовують елементи біопалива для створення спиртовмісного палива (етанол з бензином) і реактивного палива на основі сільськогосподарських відходів.

Ефективний метод перетворення харчових відходів на енергію необхідний людям для поліпшення клімату на планеті. Адже метан, що виділяється побутовими відходами, потрапляє в атмосферу і, тим самим, вносить свій негативний внесок у зміну клімату.

За даними звіту Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), харчові рештки, які скупчуються на полігонах Америки, призводять до викидів метану в США в розмірі 18% від загального обсягу викидів цієї речовини. При цьому в тих саме Штатах втрачається або викидається до 40% харчів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти