Через кілька десятиліть світ буде орієнтуватися вже не на Кремнієву долину або Уолл-стріт, а на Китафрика (англ. — Chinafrica). Таку назву отримав африканський континент через надмірний вплив Китаю.

Китай видає мільярдні кредити, безкоштовно навчає дітей з Африки, постійно нарощує імпорт та експорт, лояльно ставиться до корумпованих урядів — Піднебесна робить все, щоб розпочата експансія завершилася успіхом, що, у свою чергу, посилить позиції КНР на світовій арені.

Своїми роздумами на цю тему поділилися аналітики з TechCrunch: «Chinafrica — це макро-мегатренд, який буде впливати на все: від Кремнієвої долини до Уолл-стріт». У співробітників редакції є кілька причин так думати.

Освіта

Але перш ніж їх назвати, давайте розберемося з термінологією.

Мегатренди — це великомасштабні, довгострокові процеси світового розвитку, що визначають зміст поточного етапу еволюції світосистеми.

Китафрика — один з сучасних мегатрендів. При чому, найбільш значущий на сьогодні.

Вплив Китаю продовжує поширюватися на весь чорний континент. Для Піднебесної Африка — це ресурси (залізо, мідь, кобальт, нафта), ринки для китайських виробників і будівельних компаній, а також плацдарм для більш потужного впливу на світову економіку.

Ліберійські діти з працорцями Китаю зустрічають президента цієї країни 1 лютого 2017-го. Фото — Reuters/Christopher Herwi.

За це КНР пропонує Африці допомогу в створенні інфраструктури, технології, виробництва, а це нові робочі місця і зростання торгівлі. Але потрібно враховувати, що в більшості випадків Китай або буде повноправним партнером, або одноосібно керуватиме подібними компаніями. Можливі напрямки — залізничні сполучення, порти, гірська промисловість, електростанції.

Також варто враховувати, що сам Китай пережив і продовжує переживати економічний підйом. Один з наслідків цього процесу — збільшення середньої заробітної плати. Як правило, у таких випадках починається пошук дешевої робочої сили. Робоча сила в Африці коштує значно дешевше, ніж у Китаї.

Порівняння річної зарплатні в країнах Африки та Китаї.

Зрозуміло, що кадри повинні бути кваліфікованими. І така робота вже ведеться. Наприклад, китайський технічний гігант Huawei платить за навчання 12 тисяч студентів з Кенії, Конго, Анголи та Нігерії, які здобувають освіту в галузі телекомунікацій і технологій.

15% від загального прибутку Huawei отримує саме від діяльності на африканському континенті.

Торгівля

Так ми підійшли до теми торгівлі. 2000 року товарообіг між Китаєм і Африкою становив 10 млрд $, 2014-го — 220 млрд $. При цьому торгівля між Америкою і чорним континентом пішла на спад. Ще 10 років тому ця цифра сягала 150 млрд $ у рік. Зараз — 50 млрд $.

Кредитна історія Chinafrica також є вельми цікавою. З 2006 по 2010 рік Китай виділив країнам Африки 5 млрд $, у 2011-2012 рр. — 10 млрд $, у 2013-2014 рр. — 15 млрд $.

Статистика торгівлі між країнами Африки та Китаєм за 1995—2015 роки.

Вплив Піднебесної підтверджують і результати опитувань. Наприклад, у Сенегалі 86% респондентів заявили, що саме Китай допоміг поліпшити ситуацію в країні. У Кенії цей показник був ще вищим — 91%.

Паралельно з тим, як в Африці з’являється інфраструктура, зростає попит і на програмне забезпечення, послуги, телекомунікації, центри обробки даних та ін. Тому шанси китайських мобільних компаній або соціальних мереж є дуже високими. Вони зможуть впроваджувати, інвестувати, безпосередньо купувати місцеві мережі, продавати свої товари і послуги. Все до цього йшло останні 15 років. Американські стартапи теж можуть взяти участь, але тільки, якщо їхніми партнерами будуть китайські «важкоатлети».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти