Моніторинг світових ЗМІ, окрім, як ми писали раніше, погляду на себе зі сторони своїх близьких чи не дуже сусідів, інколи дозволяє дізнатися про нашу країну щось нове. Ти, читач, живеш і не знаєш, наскільки українці, наприклад, Люблять Кім Ір Сена, чи що Британський міністр ображається на результати Євробачення…

Ми продовжуємо збирати для вас найцікавіше з опублікованого про Україну в світових ЗМІ. А потім маленьке звірятко загортає шоколад у фольгу.

Китай переживає за нову «Берлінську стіну»

Китайці, окрім звичних для них переживань  за соціально-економічний стан України, цього тижня приділили увагу ще й саміту «Україна-ЄС» та побудові нової «Берлінської стіни».  Щоправда, за основу останнього матеріалу вони взяли висловлювання очільника МЗС Росії.

Китайське державне інформаційне агентство «Сіньхуа» пише, що росіян не на жарт розізлила пропозиція РНБО України ввести біометричні паспорти для громадян Росії, що в’їжджають на територію України та посилити контроль на кордоні. На це в Росії, звісно ж, пообіцяли додати проблем українським заробітчанам, що працюють у них.

Європа сподівається на українське зерно

Південна Європа потерпає від найбільшої за, як мінімум, 20 років посухи, що особливо сильно вдарила по врожаям Іспанії та Італії, пише Reuters.  Утім, для українців посуха може принести зиск: в ЄС розраховують на поставки зерна з України:

Іспанія та Італія покладаються на імпорт з інших країн, включаючи Францію, Великобританію і Україну. — пише видання.

Знову російські хакери, Україна і США

У своєму минулому огляді світової преси ми детально зупинялися на публікації Енді Грінберга для Wired, у якій розповідалося про те. що російські хакери використовують Україну як тестовий полігон у кібервійні зі США. Цього разу культовий американський журнал про технології підготував матеріал про російські хакерські угрупування, які (сюрприз-сюрприз) відпрацьовували свої навички у тому числі і на українській інфраструктурі.

У виданні посилаються на «Вашингтон пост», якій офіційні особи Уряду США розповіли, що дійсно хакери, що нині заважають жити американцям, пов’язані з Росією.  У матеріалі йдеться про такі російські хакерські «команди» як Energetic Bear, Sandworm та Palmetto Fusion. Принаймні одна  з них – Sandworm  – пов’язана із атаками на стратегічні цілі в Україні останніх років.

Ілюстрація — Wired.

Sandworm провів останні три роки тероризуючи Україну. Крім енерготерактів, група з 2015 року розросталася практично у всіх секторах українського суспільства, знищуючи сотні комп’ютерів в медіакомпаніях, видаляючи або постійно шифруючи терабайти даних, що зберігаються в державних установах, паралізуючи  інфраструктуру, включаючи систему залізничних квитків, — пише Wired.

Видання з посиланням на дослідників кібербезпеки,  серед яких фахівці з FireEye і ESET, також відзначає, що недавня епідемія вимагання NotPetya, яка скалічила тисячі мереж в Україні і в усьому світі, відповідає «принципам роботи» Sandworm.

У Wired, із посиланням на інші ЗМІ та цілий ряд експертів, припускають, що ця хакерська група працює під егідою російського ГРУ – військової розвідки, що логічно, зважаючи на війну України та Росії.

Британець отримав п’ять років за «ополчення» (ВВС)

Поки у США розбираються, де саме в Україні наслідили російські хакери, у Великобританії на лаві підсудних опинився уродженець Олдхема, Великий Манчестер. Бенджамін Стімсон поїхав «гуляти» в Україну і опинився в рядах т.зв. «ополченців», — пише BBC.

Силою, судячи з усміхненої фізіономії на фото у Facebook, його туди ніхто не тягнув.

Стімсон на Донбасі — FB

Пробувши 4 місяці в рядах «народної міліції» на непідконтрольній Україні території ОРДЛО, британець повернувся до дому (цікаво, до речі, як він пройшов усі необхідні процедури на кордоні) і вже вдома отримав 5 років і 4 місяці тюрми, відповідно  до антитерористичного законодавства Великої Британії.

Термін у 5 з хвостиком років міг би бути і більшим, проте суд взяв до уваги той факт, що Стімсон жодного разу не брав участі в боях і не застосовував зброю (хоча й викладав фото з нею собі на Facebook).

Манчестерський Королівський Суд взяв до уваги,  що чоловік мав намір виконувати суто гуманітарну роботу, а саме керувати автомобілем «Швидкої допомоги».

— Суддя погодився, що Стімсон приєднався до проросійської міліції, щоб не боротися, а змінити життя, яке він мав у Великобританії. — йдеться в повідомленні.

Батьки ж Бенджаміна стверджують, що думали, ніби він поїхав на ферму.

Міністр закордонних справ Британії образився за Євробачення

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон схоже, затаїв образу на українців через Євробачення. Видання «The Telegraph» опублікувало уривок зі спільної  прес-конференції Джонсона та українського прем’єра Володимира Гройсмана.

На запитання журналіста як за шкалою від одного до десяти Джонсон оцінює хід реформ в Україні, очільник британського МЗС відповів:

— Певно, що вище, ніж бал, який отримала Велика Британія на Євробаченні.

За результатами голосування, нагадаємо, Великобританія зайняла 15 сходинку із 111 балами. Україна балів британці Люсі Джонс не дала.

В Україні просуватимуть ідеї Кім Ір Сена (Північна Корея)

Єдине джерело новини у Північній Кореї – Центральне телеграфне агентство Кореї, 7 липня відзвітувало про те. що в Україні будуть пропагувати ідеї Кім Ір Сена.

В Україні, стверджує північнокорейське інформагентство, сформовано цілий Комітет пам’яті Кім Ір Сена, очолює який Микола Поліщук — керівник товариства із вивчення ідей чучхе «Заповітний меч Сонгун».

— Комітет вирішив широко висвітлювати революційну кар’єру Кім Ір Сена, інформувати про неї через засоби масової інформації, та проводити такі політичні й культурні заходи, як семінари на тему його подвигів. — йдеться в повідомленні.

Біженець із України будує гігантський особняк в Австралії

Колишній біженець із України, засновник сервісу доставки «Менюлог» Леон Каменєв, який вклав у будівництво палацу на бетонних блоках у одному з найфешенебельніших районів Сіднея (Австралія) уже більше 80 млн доларів, має проблеми з сусідами. Про це пише The Australian.

Один з будинків Каменева в одному з найдорожчих районів Сіднея, Австралія.

Проблема в тому, що майбутній палац «в російському стилі» дуже не подобається сусідам, які стверджують, що будинок не впишеться в архітектурний ансамбль району, займе забагато простору і через його побудову сусіди втратять «право на приватність» (палац планується в кілька поверхів, тож його відвідувачі і мешканці зможуть зазирати на подвір’я австралійцям).

— Наразі доля палацу, в який вже вкладено 80 мільйонів, в руках очільниці групи централізованого планування Сіднею Марії Аткінсон. — пише видання, а ми тільки мовчки заздримо таким от «проблемам» багатих людей.

Поки ви задумалися над тим, чи не стати й собі біженцем в Австралії, чи, може, просто взяти свою ліниву п’яту точку і почати працювати, ми вже прочісуємо сотні тисяч друкованих знаків, виданих «на гора» іноземними журналістами, щоб вибрати для вас найцікавіше для наступного випуску «Світових ЗМІ про Україну».

Закінчив філфак у Кропивницькому. Назвав кішку «Киця», щоб не заплутатись. Вісім років вчився в університеті, хоча хотів бути журналістом. Через вісім років в журналістиці, мабуть, захочу знову вчитися. Люблю зефір.

Коменти