Ще кілька років тому SoundCloud називали не інакше як «YouTube у світі музики», і в теорії його майбутнє повинно було бути таким само безхмарним. Однак, на практиці все вийшло трохи інакше.

Якщо кількість передплатників YouTube і кількість завантаженого на цей сервіс контенту зростає прямо пропорційно до доходів, то SoundCloud зразка 2017 року опинився межі банкрутства.

Керівництво компанії звільнило 40% співробітників, а також «оптимізувало» свої офіси в Сан-Франциско й Лондоні. При цьому не факт, що наявних коштів вистачить до кінця року.

Трохи історії

Невідомо, як склалася б доля YouTube, якби 2006 року його не придбав Google (власне, сам ресурс для перегляду відео з’явився на рік раніше). У свою чергу SoundCloud, який почав працювати 2008 року, довгий час прагнув повної незалежності. При цьому компанія не заробляла, а існувала коштом інвестицій від різних спонсорів. Серед них навіть відзначився актор Ештон Кутчер.

Проте з 2012 по 2014 рр. SoundCloud зазнав збитків у розмірі близько 75 млн € при доході 35 млн €. Тому вже кілька років SoundCloud шукає покупця.

2016 року ходили чутки про те, що придбати збитковий сервіс хоче Spotify, один з головних музичних стрімінгових ресурсів у світі. Ціна покупки за даними Bloomberg — від 700 млн $ до 1 млрд $. Але цього не сталося.

Доходи і витрати SoundCloud з початку роботи.

Звільнені з родини

У липні 2017 року стало відомо про те, що SoundCloud звільнив 40% своїх співробітників, а це 173 людини. Також були закриті офіси в Сан-Франциско і Лондоні. Що цікаво, деякі фахівці були скорочені через два тижні після прийняття на роботу, повідомляє Techcrunch.

«Нові співробітники відмовилися від інших пропозицій, продали свої будинки, щоб приєднатися до берлінського офісу SoundCloud», — пише видання.

Також журналісти наводять коментар людини, яка була присутня на закритій нараді компанії:

«Ерік (Вальфорс – один із засновників — ред.) сказав щось про сім’ю SoundCloud, і це викликало сміх. Ви просто звільнили 173 людини, і як ви збираєтеся розповісти про це родині?»

Джерела Techcrunch повідомляють, що рішення про масові скорочення не було спонтанним. Його прийняли кілька місяців тому, бо інвестори вимагали зменшити витрати. У березні цього року компанія позичила 70 млн $ у фондів Kreos Capital, Davidson Technology Growth і Ares Capital.

За прогнозами SoundCloud має фіннсування тільки до IV кварталу. У прес-службі компанії відзначили, що Techchurch перебільшує — коштів до кінця року вистачить. При цьому ведуться переговори з потенційними інвесторами.

Банкрутства не буде?

Однак, схоже, за завантажене надбання можна не перейматися. У блозі на SoundCloud з’явився запис за авторством Олександра Льюнга, компаньйона Еріка. У своєму зверненні він зазначив, що музика, яка є на сервісі, не зникне «ні через 50 днів, ні через 80».

«Ми прийняли кілька жорстких рішень, після чого деяким нашим співробітникам довелося піти. Але ми зробили це, щоб SoundCloud залишався сильною і незалежною компанією. Ваша музика в безпеці. SoundCloud тут, щоб залишитися», — запевнив Олександр користувачів сервісу.

Чи це майбутнє дійсно таке безхмарне, яким його малює пан Льюнг, покаже, як завжди, час.

Що таке SoundCloud сьогодні

У безкоштовному доступі на SoundCloud є 120 млн треків — в основному від незалежних митців. Також є два варіанти платної підписки: SoundCloud Go за 4,99 $ на місяць (без реклами + можливість слухати записи офлайн) і SoundCloud Go + за 9,99 $ (все теж саме + доступ до 30 млн треків виконавців зі світовим ім’ям).

За чутками, компанія має намір повернутися до витоків, тобто розвивати сервіс як майданчик для взаємодії людей з музичної галузі та просувати SoundCloud Go, бо компанія не може конкурувати з тим самим Spotify або Apple Music.

Кожного місяця сервісом користується 175 млн людей, але це дані за 2014 рік. Аналітики схильні думати, що зараз ця кількість скоротилася до 70 млн.

 «На карту поставлена доля найбільшої у світі колекції реміксів, гаражних демок, підкастів, унікальних діджейських сетів та інших унікальних записів», — резюмує Techcrunch.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти