Чого тільки не навчилися нейромережі за останні роки. «Малювати котів», «підбирати вірші до селфі», «виявляти шкідливі звички за соцмережею», «вирішувати складні завдання квантової механіки», «визначати жанр книги за її обкладинкою», і це тільки перша сторінка пошуку! Днями стало відомо про ще одну засвоєну навичку — обробку знімків. Та таку, що жоден професійний фотограф не відрізнить, де попрацював штучний інтелект, а де людина!

У результаті експерименту Google штучний інтелект навчився обробляти фото зі Street View від Google Maps. Тепер він перетворює звичайні кадри на професійно оброблені фотографії.

За словами Хуей Фанга, інженера-програміста з команди Google Perception, у межах проекту мережа сканує тисячі зображень Каліфорнії. Її мета — знайти пейзажі, в яких є що покращити. Потім програмне забезпечення імітує роботу професійного ретушера, і фотографії перетворюються на красиві панорами.

Приклад автоматичної обробки фото зі Street View.

Складність полягає в тому, що ШІ виконує завдання у сфері мистецтва, де все суб’єктивно та немає односкладових відповідей «так» чи «ні». Навчання займає багато часу і сил, бо відбувається практично вручну. Наприклад, дослідники самі вирішують, які ефекти та фільтри дають більш приємну картинку з естетичної точки зору.

Це фото було скомпільоване і відредаговане автоматично штучним інтелектом з кількох кадрів Street View.

Фангу і його команді вдалося досягти необхідного результату набагато швидше завдяки так званій генеративній змагальній мережі. Це відносно нова технологія із дослідженні ШІ — створюються дві нейронні мережі, що змагаються одна з одною. Результати цього зіткнення використовуються для вдосконалення всієї системи.

У Google вже був один ШІ-фоторедактор, який коригував професійні знімки за допомогою простих інструментів. Його «опонентом» стала програма, завдання якої — розрізняти, де оригінал, а де відретушований знімок. Врешті-решт вийшла система, яка розуміє, де хороші знімки, а де погані.

Фото до і після автоматичної обробки штучним інтелектом.

Щоб перевірити, наскільки якісно ШІ обробляє фотографії, Фанг і Ко провели експеримент на зразок тесту Тюрінга. Вони попросили професійних фотографів оцінити зображення, над якими попрацювала система. При цьому дослідники перемішали їх зі знімками, створеними людьми.

В середньому дві з п’яти фотографій отримали оцінки нарівні з напівпрофесійними або професійними роботами.

«Street View і її панорамні фото — випробувальний майданчик для нашого проекту. Не виключаю, що коли-небудь ця технологія допоможе вам зробити ваші найкращі фотографії», — фантазує Фанг.

Подивитися на оброблені знімки та порівняти їх з оригіналами можна тут.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти