Німецька компанія EWE планує побудувати найбільшу в світі проточну батарею в соляних печерах, де раніше зберігався природний газ. Теоретично її запасу має вистачити на те, щоб забезпечити весь Берлін енергією впродовж однієї години, або 75 тисяч будинків — одного дня.

Але основна мета проекту — планомірний розподіл відновлюваної енергії впродовж доби, щоб уникнути перебоїв з електрикою через відсутність вітру або похмуру погоду.

«Нам потрібно провести ще деякі випробування і прояснити кілька питань, перш ніж ми зможемо застосувати принципи зберігання енергії, розраховані вченими Йенського університету, в підземних кавернах (порожнини в гірських породах, що виникають здебільшого внаслідок вилуговування водою розчинних частинок, — ред.) Однак я сподіваюся, що вже до кінця 2023 року в нас буде робоча печерна батарея», — говорить Ральф Рікенберг, керівник проекту brine4power.

У цілому печери, які обрано як енергетичний плацдарм, уміщають 100 млн л. Цього достатньо для зберігання 700 МВт/год електроенергії з вихідною потужністю 12 МВт. Такого об’єму вистачить на те, щоб всі жителі Берліну хоча б ще годину могли дивитись телевізор та читати при штучному світлі. Або цілий день, але тільки у 75 тис. будинків.

Утім, основна мета «brine4power» — не тривале обслуговування міста, а розподіл відновлюваної енергії протягом доби. Зазвичай такі функції виконують пікові електростанції.

Але їхня активація вимагає більшої кількості часу і грошей, оскільки вони працюють на природному газі. Батареєю ж можна скористатися миттєво, та її запуск нічого не буде коштувати.

Ще одна перевага проточних батарей — вони витримують тисячі циклів зарядки/розрядки без шкоди для себе і не вибухають від перегріву. Але є й мінус — вони доволі великі, тому непридатні для використання в машинах та інших, менш габаритних, пристроях.

Батарея складається з двох цистерн з рідиною. Одна заряджена позитивно, друга — негативно. Посудини розділяє мембрана, через яку відбувається обмін іонами і, як результат, виробляється електрика. При дотриманні необхідних умов можна безпечно й недорого зберігати величезну кількість електроенергії, запевняють вчені.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти