Багато з нас можуть купити те, що потрібно, майже будь-якої миті. І справа не тільки в грошах, а в самій можливості, тобто в налагодженій інфраструктурі. Однак далеко не всім на планеті так пощастило.

Зокрема, жителям віддаленого містечка Ікалуїт, яке розташоване на одному з канадських островів. Так, на острові є магазини, але, за словами місцевих жителів будь-які товари, в тому числі харчі, їм вигідніше купувати через… Amazon Prime.

Місто розташоване на південному сході острова Баффінова Земля, на березі Північного Льодовитого океану, між бухтою Фробішера та горами Еверет, у зоні вічної мерзлоти.

Міський аеропорт обслуговує регулярні пасажирські рейси в Оттаву та Монреаль. Але, щоб дістатися до материка, люди здебільшого, використовують снігоходи. Коли погода дозволяє, то човни. Найвища середня температура припадає на липень, і вона дорівнює 7,7°С.

Символічно, що всього в Ікалуїті живе 7,7 тис. осіб.

Ландшафт канадського міста Ікалуїт.

Так ось, місцеві жителі розповідають, що Amazon Prime робить для них більше, ніж програма допомоги уряду Канади «Північне харчування»! Чому? Вся справа в умовах доставки. Amazon Prime — це послуга, якою можна скористатися тільки в разі придбання річного абонементу. Коштує він 79 $. За ці гроші ви отримуєте безкоштовну доставку протягом двох днів.

Товари в магазинах Ікалуїта надзвичайно дорогі саме тому, що перевезти їх на острів досить непросто, а отже витратно. За інформацією CBC News, 180 підгузків коштують 70 $. Однак ця сума буде вдвічі нижчою, якщо купувати через Amazon Primе.

Але не все так добре. З одного боку, багато людей не натішаться такою можливістю. З іншого — є ті, для кого ця послуга занадто дорога, розповів журналістам Уейд Торхауг з Qayuqtuvik Society.

Є ще одна проблема.

«Жителі Ікалуїта кажуть, що живуть в постійному страху. Вони бояться, що Amazon анулює свою безкоштовну доставку, як це було 2015 року на більшій частині території країни», — пише BuzzFeed News.

А боятися й справді є чого. Для наочності журналісти навели такі цифри. 1 кг моркви в Ікалуїті коштує 6,9 $, на материку — 2,25 $, 5-кілограмовий пакет борошна на острові — 13,7 $, на материку — 5 $ тощо.

Місцеві жителі в поштовому відділенні чекають на замовлення з Amazon.

Але мешканці містечка сподіваються, що великий обсяг замовлень Ікалуїта на одну людину переконає Amazon залишити все як є. За даними CBC, місцеве поштове відділення — одне з найбільш завантажених у Канаді. За перші 5 місяців 2017 року сюди доставили 88,5 тис. пакунків.

Можливо, побоювання жителів Ікалуїта марні. Але так це чи ні, поки невідомо — в Amazon не прокоментували цю ситуацію.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Mozgoprav

И что тут такого? Вон у нас картошка и помидоры стоит дороже нежели притянуть бананы с Бразилии а им надо и особая температура и целосность упаковки и транспортировка хрен знает сколько времени занимает, а у нас помидоры 35 но зато бананы по 20-22. А яблоки какие “золотые” проще импортные купить. Тоже самои и там.