Які у вас виникають асоціації, коли ви чуєте слово «музей»? Особисто у мене — «монотонний голос», «нудьга» і «давайте як-небудь іншим разом». Так, у дитинстві такі культпоходи приносили нам мінімум задоволення. Але тепер, завдяки технологіям, цей процес не викликає дискомфорту і, до того ж, займає мінімум часу.

Наприклад, я за півгодини побував у львівському «Шевченківському гаю», заскочив до Закарпатського музею, що в Ужгороді, і решту часу провів на улюбленій Хортиці, а точніше — «Запорізькій Січі». Як мені це вдалося? Все завдяки Google і його проекту «Музеї України просто неба»!

Вирушити у віртуальну подорож може будь-хто, для цього треба зайти на сайт і вибрати «Розпочати тур». Після цього вам на вибір запропонують сім об’єктів:

  • Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогів)
  • Музей народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай» (Львів)
  • Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (Переяслав-Хмельницький)
  • Закарпатський музей народної архітектури та побуту (Ужгород)
  • Центр народознавства «Мамаєва Слобода» (Київ)
  • «Запорізька Січ» — Національний заповідник «Хортиця» (Запоріжжя)
  • Резиденція Богдана Хмельницького (Чигирин)

Стартова сторінка проекту

Визначившись, ви потрапите на сторінку музею. Тут на вас чекає невелика інформація про об’єкт. Проект доступний трьома мовами: українською, російською, англійською. Крім текстової інформації, є ще дикторський супровід, завдяки чому зробити екскурс в минуле набагато легше. Але якщо вам не подобається голос або фонова музика, то у вас є можливість вимкнути їх за один клік.

Головна родзинка сайту — це 360-градусні фотопанорами. Ви можете не лише прогулятися територією музеїв та околицями, а й зазирнути всередину будинків, ознайомитися з експозиціями.

Проект створений у рамках кампанії «Автентична Україна» українським відділенням Google за підтримки нашого Мінкульту. Тому подорожувати музеями можна і за допомогою режиму Street View на Картах Google. Також не забуваємо про опцію «Прокласти маршрут». Якщо раптом у вас виникли сумніви, мовляв, «це все фотошоп» і «там не може бути так красиво», тоді скористайтеся цією функцією, дізнайтеся, як найшвидше потрапити на обраний об’єкт, і переконайтеся — там справді так красиво!

«Ми раді, що за допомогою сучасних цифрових технологій користувачі як в Україні, так і по всьому світі зможуть відкрити для себе красу і багатство культурної спадщини України, зібрані в колекціях музеїв просто неба», — зазначив під час презентації проекту Олег Якимчук, директор з питань взаємодії з органами державної влади Google Україна.

Можливо, ви пропустили, але у квітні вже був представлений віртуальний тур унікальними дерев’яними церквами Карпатського регіону України зі світової спадщини ЮНЕСКО. Ось сайт. Навігація така сама, як і в проекті «Музеї України просто неба». Тому не заблукаєте!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти