У світовому інформаційному просторі Україні досі «гикається» через саміт G-20 та кібератаки з, імовірно, російської сторони. Утім, цього разу у світових ЗМІ відзначили здобутки українського пловця Михайла Романчука на Чемпіонаті світу та українських велоспортсменів у Китаї.

Про все це і дещо більше – детально в нашому вже традиційному огляді.

Через Україну закінчився медовий місяць Трампа і Путіна (Reuters)

Медовий місяць Трампа і Путіна закінчився, вважає Аршад Моххамед з Reuters.  І закінчився він саме для Дональда Трампа.

Президент Росії кинув Трампу букет в грудні, коли вирішив не відповідати США на висилку російських дипломатів. Нині медовий місяць закінчено, – пище Reuters.

Причиною закінчення «медового місяця» двох президентів,  у виданні називають небажання США йти на поступки Путіну. Зокрема, у «списку побажань» останнього — визнання американцями права Росії на анексований Крим. Сигнал такого небажання і недовіри до власного президента дав американський Сенат, що підготував нові санкції для Росії і практично зв’язує руки Трампу в плані ослаблення санкцій.

Китайці про український велоспорт, економіку і отруєння

Китайці, окрім традиційного для них погляду на Україну крізь призму економіки та взаємовідносин з Росією (як завжди, традиційно стримано), присвятили кілька скупих рядків спортивним досягненням українців. Звісно ж, на території Китаю.

Інформаційне агентство Сіньхуа повідомляє про перемоги українців Михайла Кононенка та Олександра Поливоди на, відповідно, сьомому  та восьмому етапах велогонки Тур Озера Цинхай. Олександр, до речі, за даними Eurosport, виграв також і дев’ятий етап велогонки.

Велогонка поблизу озера Синхай у Китаї є однією з найпрестижніших в світі.

Тур Озера Цинхай — шосейна багатоденна велогонка дорогами китайської провінції Цинхай, названа на честь однойменного озера.  Обидва українці представляють команду Kolss Cycling Team (KLS).

Окрім того, зачепила китайців, окрім спорту і тема отруєння туристів на Івано-Франківщині. Цікаво, що видання країн, з яких прибули до України туристи, практично не висвітлювали цю тему.

Україна має бути готовою до нових кібератак (ВВС)

Збитки найбільшої в Києві приватної клініки «Борис» через кібератаку Petya.a і йому подібних склали близько 60.000 доларів, а інші компанії, що постраждали від атаки, взагалі не розкривають цифр втрат, пише BBC.

«Головний кіберполіцейський України Сергій Демедюк повідомив, що деякі великі компанії досі дуже налякані, щоб ділитися з його слідчими повними масштабами наслідків атаки», — пише видання.

Експерти, які говорили з BBC, сьогодні переконані в двох речах: Україна була мішенню і справа тут зовсім не в грошах.

Апарат МРТ в клініці «Борис». Під час атаки його було відключено задля безпеки.

Журналісти також не виключають, що хакери і досі мають доступ до тих компаній, які були вражені вірусом.

Нагадаємо, у червні Україна зазнала найбільшої за всю історію кібератаки, проте власник вірусу не виходив на зв’язок ні з ким, хто оплачував його вимоги.

Особливу увагу в публікації приділяють M.E.Doc, через яке хакери отримали доступ до комп’ютерів близько 400 тисяч організацій в Україні. З посиланням на експерта з кібербезпеки з колишньої армії США в ВВС зазначають, що скоріш за все хакери вимушені були здійснити атаку саме в цей час, щоб не втратити контроль на серверами M.E.Doc.

Читайте також: що роблять розробники M.E.Doc, щоб не допустити повторення атак.

У ВВС пишуть, що нові атаки на Україну будуть вже скоро:

Я думаю, що кожні шість місяців ми побачимо атаки», — передбачив професор Майкл Шмітт, провідний спеціаліст Талліннського юридичного управління з кіберконфліктів. — Хоча я не впевнений на 100%, що це Росія, я не розумію, яка інша країна може напасти на Україну. Це єдиний логічний висновок.

І українські експерти в області кібербезпеки, такі як Олексій Янковський, вважають, що кожен бізнес стикається з цим ризиком.

Україна — майданчик для атак, і велика частина спільноти кібербезпеки тут вважає, що більшість компаній вже заражені, — сказав він BBC.

Загалом, літо — не тільки пора відпусток і отруєнь, а й пора певного інформаційного штилю. Вже за кілька тижнів, після закінчення відпусток сильних світу цього, новин у світових ЗМІ буде стільки, що й у щоденних випусках усі не оглянеш. Зі сподіваннями, що про Україну будуть тільки хороші новини, прощаюся з вами до наступного тижня.

Закінчив філфак у Кропивницькому. Назвав кішку «Киця», щоб не заплутатись. Вісім років вчився в університеті, хоча хотів бути журналістом. Через вісім років в журналістиці, мабуть, захочу знову вчитися. Люблю зефір.

Коменти