У деяких країнах інтернет — ледь не єдине місце, де ще можна відчути себе вільним і отримати ту інформацію, яку хочеш саме ти, а не ту, що підсовує тобі твій диктаторський уряд. Зрозуміло, що саме в таких країнах одне обмеження в мережі йде за іншим.

Ось, наприклад, Китай, який і так славиться своїм «файрволом». На початку року влада надавила на Apple, і компанія видалила додаток New York Times зі свого App Store. Зараз черга дійшла до VPN-додатків.

Першими зникнення помітили творці ExpressVPN, мережі, яка дозволяє обходити блокування сайтів. Спершу вони звернули увагу на те, що в App Store зник їхній додаток. Однак після моніторингу виявилося, що немає й інших подібних сервісів. Зрозуміло, в ExpressVPN виникло питання, яке в подальшому було адресоване до Apple. В результаті з’ясувалося, що сервіс видалили, бо «він містив контент, визнаний в Китаї незаконним».

З тих саме причин з App Store зник Star VPN, про що стало відомо з «Твіттера».

«Ми засмучені таким розвитком подій… і стурбовані тим, що Apple допомагає Піднебесній у встановленні цензури. Ми засуджуємо такі заходи, які загрожують свободі слова й громадянським свободам», — заявили в ExpressVPN.

Фрагмент з офіційної заяви Apple наводять журналісти Engadget:

«На початку цього року Міністерство промисловості та інформаційних технологій Китаю (MIIT) оголосило про те, що всі розробники VPN-додатків повинні отримати ліцензію від уряду. Тому нам довелося видалити деякі сервіси, які не відповідають новим правилам. В інших країнах ці додатки залишаються у доступі».

Крім цього, Engadget пише про те, що раз на п’ять років у Піднебесній проходить з’їзд Комуністичної партії. Черговий подібний захід відбудеться восени. Як правило, напередодні таких партзборів боротьба з інакодумцями посилюється.

За інформацією Bloomberg, станом на 1 лютого 2018 року Китай планує заблокувати всі VPN-канали, які працюють на території країни.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти